Цените на петрола нарастват, а акциите поевтиняват днес, след като

...
Цените на петрола нарастват, а акциите поевтиняват днес, след като
Коментари Харесай

Цената на петрола премина границата от 130 долара, еврото поевтинява

Цените на петрола нарастват, а акциите поевтиняват през днешния ден, откакто рискът от възбрана на съветския артикул от страна на Съединени американски щати и Европа и забавянията в договарянията с Иран провокираха оформящ се сериозен стагфлационен потрес за международните пазари.

Еврото продължава да поевтинява, като падна до паритет с швейцарския франк, а суровините нарастват, в резултат на неналичието на индикации за разрешаване на спора сред Русия и Украйна.

Русия назовава започнатото на 24 февруари нахлуване "специална военна интервенция ", заявявайки, че няма проекти да окупира Украйна.

След като отчиташе 18% покачване по-рано денем - до 13-годишен връх от над 130 $ за барел, цената на Брента за последно нарастваше с 9.95 $ до 128.06 $ за барел, до момента в който щатският лек недопечен нефт поскъпваше с 8.35 до 124.03 $ за барел.

Този скок ще се отрази на потребителите и ще нанесе евентуален удар на растежа на международната стопанска система. Фючърсите на щатския показател S&P 500 регистрират намаляване от 1.3%, до момента в който тези на софтуерния Nasdaq губят 1.7%. Доходността по щатските 10-годишни облигации също падна до най-ниското си равнище от началото на януари.

Фючърсите на показателя EUROSTOXX 50 паднаха с 3.0%, а тези на FTSE губят 2.7%.

Японският показател Nikkei падна с 3.4% до 15-месечно дъно, до момента в който спадът при азиатско-тихоокеанския показател на MSCI регистрира намаляване от 2.4%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 2.3%.

След като набъбна с 21% предходната седмица, цената на брента получи подтик от риска от възбрана за вноса на съветски нефт от страна на Съединени американски щати и Европа.

"Ако Западът отреже по-голяма част от съветския енергиен експорт, това ще бъде сериозен потрес за международните пазари, " споделя пред Ройтерс Итън Харис, старши икономист в BofA.

По негови оценки изгубването на 5 млн. барела съветски нефт от пазара може да докара до удвояване на цената до 200 $ за барел и намаление на икономическия напредък в международен мащаб.

И тук не става въпроса единствено за петрола, защото цените на суровините регистрират най-хубавия си старт на годината от 1915 година, споделят от BofA. През предходната седмица никелът нарастна с 19%, до момента в който покачването при алуминия беше от 15%; цинкът се оскъпи с 12%, а медта с 8%. Фючърсите на пшеницата скочиха с 60%, а тези на царевицата – с 15%.

Това само ща ускори инфлацията по света, като прогнозите за предстоящите по-късно през седмицата данни за цените в Съединени американски щати са за покачване от 7.9%.

Всичко това затруднява и дейностите на Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято среща е през тази седмица.

"Предвид обстоятелството, че капацитетът за стагфлация е доста действителен, ЕЦБ евентуално ще поддържа оптималната еластичност с програмата си за изкупуване на активи на стойност 20 милиарда евро до второто тримесечие, а евентуално и по-късно, като по този начин на процедура ще отсрочи покачването на лихвите, " споделя Тапас Стрикланд, икономист в NAB.

"Прогнозите за по-висока инфлация обаче значат, че покачванията на лихви ще би трябвало да се появят на хоризонта. "

На фона на влошаващите се вероятности по отношение на европейския стопански напредък, еврото поевтиня с 3% през предходната седмица до най-ниското си равнище от средата на 2020 година Еврото за последно отчиташе намаляване от 0.5% до 1.0872 и е застрашено от тест на дъното си от 2020 година при 1.0635.

Еврото регистрира намаляване и против швейцарския франк, пробивайки за първи път под равнището от 1.0000 от началото на 2015 година, което ускори вероятността от възможни намеса от страна на Централната банка на Швейцария.

Доларът нараства, подсилен от данните за заетостта в Съединени американски щати, които потвърдиха пазарните упования за покачване на лихвите от страна на Фед този месец. Доларовият показател за последно беше на равнище от 99.134, откакто се увеличи с 2.3% предходната седмица.

"Случващото се в Украйна от ден на ден се отразява на еврото, " споделя пред Ройтерс Ричард Франулович от Westpac.

"Тъй като притокът на средства към валутите убежища се чака да продължи, а Фед се придържа към проектите си за нормализиране на паричната политика, е въпрос на време доларовият показател да премине границата от 100+. "

Златото се облагодетелства от статута си на едно от най-старите активи убежища и за последно поскъпваше с 1.1% до 1 991 $ за тройунция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР