Цените на хранителните продукти в разкъсваната от войната Сирия са

...
Цените на хранителните продукти в разкъсваната от войната Сирия са
Коментари Харесай

Храната в Сирия е поскъпнала двойно за година

Цените на питателните артикули в разкъсваната от войната Сирия са се удвоили през последната година до рекордни равнища, 14 пъти повече от междинните преди продължаващия девет години спор, заяви Световната стратегия за храните (WFP).
" През последните 12 месеца цената на референтната хранителна кошница на WFP е повишена приблизително със 107 % в цяла Сирия ", сподели организацията на Организация на обединените нации.
" Това е 14 пъти повече от междинното преди рецесията и най-високото записано до момента ", съобщи представителят на WFP Джесика Лоусън пред AФП.
Войната в Сирия опустошова стопанската система на страната от началото й през 2011 година и хвърли 80 % от хората в беднотия, настояват от Организация на обединените нации.
WFP съобщи, че цените на храните са се нараснали със 152 % в следената от държавното управление провинция Суейда, следвана от 133 % в централните райони Хама и Хомс, също под контрола на Дамаск.
Следва сирийската столица, където цените скочиха със 124 % единствено за 12 месеца.
В Дамаск кореспондент на Агенция Франс Прес съобщи, че през последния месец кг домати се е удвоил по цена от 500 на 1000 сирийски лири. Връзка мента или магданоз е утроила цената си отпреди три месеца.
Сирийците в следените от управляващите региони през последната година трябваше да се оправят с покачването на цените, горивната рецесия и падналата сирийска лира на черния пазар.
Правителството упрекна западните наказания за икономическата рецесия, само че анализаторите също по този начин настояват, че строгият надзор на капитала в прилежащ Ливан е съдействал, като попречва притока на долари в областите на Сирия, държани от държавното управление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР