Цените на газа в Нидерландия и Великобритания спадат на фона

...
Цените на газа в Нидерландия и Великобритания спадат на фона
Коментари Харесай

Чао, Газпром! Цените на газа в Европа спадат заради стабилните норвежки доставки и високи нива в хранилищата

Цените на газа в Нидерландия и Англия спадат на фона на постоянните норвежки газови доставки за Европа и повишаване на равнищата на запълване в газохранилищата, макар прекъсването на съветските потоци по газопровода " Северен поток-1 ", заяви Ройтерс.

Цената на нидерландските фючърсни контракти, с доставка през октомври, понижа с 16,15 евро до 196 евро за мегаватчас към 09:07 по Гринуич (12:07 бълг. време), до момента в който цените на договорите с доставка ден напред - с 28,8 евро до 174 евро за мегаватчас.

Компанията за финансови услуги " Стандард Чартърд " (Standard Chartered) разгласи по-рано през седмицата, че актуалната обстановка не е удобна за цени на нидерландските газови контракти над 120 евро за мегаватчас. Анализаторите " чакат цените да се опитат да пробият психическата граница от 150 евро за мегаватчас ", което би представлявало първа стъпка към по-ниските стойности.

Норвежките поръчки за газ за Европа се покачиха на дневна база, оказвайки напън върху цените.

Анализаторите на " Рефинитив " (Refinitiv) оцениха като мощен фактор за понижаване на цените на газа повишаването на вноса на полутечен природен газ през нидерландското пристанище Емсхавен.

Европейските газови складове са запълнени на съвсем 85 % от потенциала им, надхвърляйки задачите на Брюксел.

Газовите потоци по тръбопровода Ямал-Европа в източна посока останаха на постоянни равнища. Газопроводът " Северен поток-1 " към момента е затворен.

Очакват се продължаващи нараствания на равнищата на предпазване (на газ) в целия Европейски Съюз. Пазарите са придобили по-голяма убеденост, че няма да е належащо наложително нормиране на потреблението на синьо гориво през задаващата се зима, в случай, че потреблението остане на нормалните си равнища, показват специалистите на " Фич сълюшънс " (Fitch Solutions).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР