Цените на електроенергията във Великобритания нараснаха толкова, че новата АЕЦ,

...
Цените на електроенергията във Великобритания нараснаха толкова, че новата АЕЦ,
Коментари Харесай

Електроенергията във Великобритания поскъпна толкова, че инвестициите в АЕЦ се оправдават

Цените на електрическата енергия във Англия набъбнаха толкоз, че новата АЕЦ, която провокира разногласия и е подложена на рецензии поради високата си стойност, в този момент наподобява рационален план, написа „ Блумбърг “.

Пазарните цени на електричеството надвишиха 100 лири за мегаватчас за пръв път от 2008 година насам. Това е повече от равнището на цените, обезпечени от държавното управление в границите на съглашението с френската EDF за строителството на АЕЦ „ Хинкли Пойнт Си “. Така наречената закрепена цена от 92,5 лири, открита през 2013 година бе избрана от инспекторите на Сметната палата на Англия като прекомерно висока и рискована в променливите пазарни условия. Анализаторите от RBC Europe предвиждат, че интервалът на високи цени евентуално ще продължи и през зимния сезон.

АЕЦ „ Хинкли Пойнт Си “ ще стартира да работи най-рано през 2026 година, само че съглашението за обезпечени цени на електрическата енергия от централата ще работи 30 години. Този механизъм - така наречен контракт за разлика, значи, че фирмите, строящи нови мощности съгласуват закрепени цени за избран интервал - в случай че пазарната цена се окаже по-ниска, то разликата се покрива от английските данъкоплатци. Ако обаче тя е по-висока, то операторът на централата би трябвало да върне разликата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР