ТОКИО (АП) — Джуро Кара, който помогна за оформянето на

...
ТОКИО (АП) — Джуро Кара, който помогна за оформянето на
Коментари Харесай

Джуро Кара, драматург бунтовник зад модерния ъндърграунд театър в Япония, почина на 84

ТОКИО (АП) — Джуро Кара, който оказа помощ за оформянето на следвоенния авангарден спектакъл на Япония, предизвикателно, само че игриво трансформира същността на естетиката Кабуки в съвременно описване на истории, е умрял. Той беше на 84 години.

Драматургът, режисьор и водач на трупата умря късно в събота от кръвен съсирек в мозъка, откакто колабира вкъщи си и беше откаран по неотложност в болница в Токио на 1 май, сподели неговата театрална група Карагуми в изказване в неделя.

Кара, чието същинско име е Йошихиде Оцуру, се издигна до славата в по този начин нареченото японско ъндърграунд придвижване от 60-те години на предишния век, известно като „ ун-гура “, характеризиращо се и с кичозен непокорен жанр открити в неговите съвременници Шуджи Тераяма и Тадаши Сузуки.

Колоритните представления на Кара, постоянно в спонтанни шатри, напомнящи за пътуващ цирк, отхвърлиха откритите театрални форми, преобладаващи тогава в модернизираща се Япония, които бяха най-вече западни, междинна класа и добре в...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР