Цените на електроенергията достигнаха рекорд през уикендаКомпаниите готови да извадят

...
Цените на електроенергията достигнаха рекорд през уикендаКомпаниите готови да извадят
Коментари Харесай

Бизнесът иска сигурност с тока

Цените на електрическата енергия доближиха връх през уикенда Компаниите подготвени да извадят хората си на улицата
 

Рекордни цени на тока пред уикенда провокираха възмущението на бизнеса. В германия цената е била под 2 евро, а у нас – 63.  Това съобщи притежателят на дружество в Стара Загора Славин Янакиев.

„ От началото на годината междинната цена на тока до този миг е 52 евро за мегават час. За съпоставяне в Германия за този интервал цената беше 32 евро, а във Франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената беше под 2 евро, а във Франция – към 14, в България беше 63 евро. Това са несравнимо високи цени. Имаше моменти, в които цената ни стигна130 евро. За страдание, това не се единични случаи на такива високи пикове ”, разяснява Славин Янакиев. 63 евро за киловатчас струваше токът у нас против евро и половина в Германия. Сравнението направи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„ Умишлено или не, тези високи цени, тази неустановеност и непрогнозируемост убиват останалата промишленост в страната. Не става дума дали са дребни фамилни компании или огромни индустриални заводи, като нашата ”, изясни Янакиев.

„ Има и покупко-продажби над 300 лева, които са над 150 евро. Пиковете са доста. Нашите калкулации демонстрират, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Ние към този момент втори месец работим на загуба. За това, че междинната цена е 2 евро. Тя се образува на база разнообразни цени, които в доста случаи скачат над 130 евро. И ние сме длъжни да ги купуваме, тъй като нашият индустриален развой е подобен, че не можем да избираме в кой час да работим и кой не. Ние сме длъжни да го купуваме. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напущат компаниите, напущат страната. Те желаят хонорари като в Западна Европа. Ние също желаеме да им плащаме тези хонорари. А цената на съществена суровина, каквато е електрическата енергия, е два пъти по-скъпа в сравнение с в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа ”, разкри той.

„ Ние се превърнахме в едни брокери на тази самостоятелна българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неразбираемо за какво за нас. Не предстои на никаква здрава логичност цената на електрическата енергия ни да бъде по-висока, в сравнение с в Западна Европа. Ние нямаме по какъв метод да влияем, с изключение на, вместо да се занимаваме с това, което можем да произвеждаме, да изкараме хората на улицата да протестираме, с цел да може да се обърне внимание, че ние се усещаме окрадени и ограбени. За да може този пазар на тъй наречените свободна енергийна борса да стъпи на някаква здрава логичност и да се подобрят нещата. Да можем ние да работим умерено, с ясна в бъдещето визия каква ще бъде цената на тока и той да бъде съпоставим със прилежащите европейски страни или изобщо в Западна Европа ”, прикани Янакиев. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР