Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта над нивото

...
Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта над нивото
Коментари Харесай

Златото доближава исторически ценови връх

Цената на златото се повишава в четвъртък сутринта над равнището от 2052 $ за тройунция, която се приближава до най-високата си стойност за всички времена, след съвещанието на Федералната аварийна система на Съединени американски щати.

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex набъбна с 10,3 $, или с 0,46%, до 2047,10 $ за тройунция. Това е най-високата й стойност след историческия връх през 2020 година, когато доближи 2089 $ за тройунция.

На пазара скъпоценните жълти кюлчета се продават по 2038,36 $ за една тройунция, оповестява Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси за среброто в това време се увеличи с 1,38% до 26,038 $ за унция.

Златото крепко нараства след резултатите от майското съвещание на американската централна банка. В сряда регулаторът предстоящо увеличи главния лихвен % с 25 базисни пункта до диапазона 5-5,25%. Въпреки това Фед алармира, че едногодишният цикъл на повишение на дисконтовия % евентуално може да бъде спрян, с цел да се оцени икономическата обстановка в Съединени американски щати.

Това докара до намаляване на $ и понижаване на доходността на държавните облигации на Съединени американски щати, които са опция на скъпия метал като активи - убежища. Доларът се обезценява по отношение на еврото и йената, неговият показател (обменният курс по отношение на кошница от валути на шест страни, които са търговски сътрудници на САЩ) понижава с 0,23%. Доходността по десетгодишни държавни облигации (US Treasuries) понижава до 3,334 % от последното затваряне от 3,403%.Това прави златото по-изгодно за закупуване от вложители, притежаващи други валути.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР