Цената на пшеницата скочи на международните пазари, след като Индия

...
Цената на пшеницата скочи на международните пазари, след като Индия
Коментари Харесай

Цената на пшеницата скочи, след като Индия наложи забрана за износ

Цената на пшеницата скочи на интернационалните пазари, откакто Индия забрани износа на главната зърнена просвета.

Пшеницата нарастна с 5.9% на борсата в Чикаго до най-високото си равнище от два месеца.

Забраната за експорт идваq откакто гореща вълна засегна реколтата от пшеница на Индия, което увеличи локалните цени до рекордно високи равнища.

Цените на пшеницата скачат с към 60% на международните пазари от началото на годината, оскъпявайки всичко - от самун до нудли.

Правителството на Индия разгласи, че ще разреши износа, гарантиран с към този момент издадени акредитиви, както и до страни, които са помолили за доставка "за облекчаване на продоволствената си сигурност ".

От държавното управление също по този начин оповестиха, че възбраната не е за непрекъснато и може да бъде преразгледана, написа BBC.

Решението обаче беше разкритикувано от селскостопански министри на страните от Г-7, които се срещат в Германия.

"Ако всеки стартира да постанова ограничавания или да затваря пазари, това ще задълбочи рецесията, " съобщи немският министър на земеделието и прехраната Джем Йоздемир.

Г-7 е организация на седемте стопански най-големи страни, които преобладават в международната търговия и интернационалната финансова система. Това са Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Англия и Съединени американски щати.

Въпреки че Индия е вторият максимален производител на пшеница в света, преди този момент страната не е била водещ експортьор, тъй като по-голяма част от пшеницата й се продава на локалните пазари.

Износът на пшеница на Украйна обаче падна след съветската инвазия. Засушавания и наводнения пък заплашиха реколтата на други огромни производители и трейдърите на първични материали чакаха предлагането от Индия да компенсира част от този дефицит.

Преди възбраната Индия си беше сложила цел да транспортира рекордните 10 млн. тона пшеница тази година.

Цените на храните в международен мащаб доближиха нови рекордни равнища през март, откакто войната в Украйна аргументи "гигантски скок ", съгласно Организация на обединените нации.

Това се случи, откакто военният спор отряза доставките от най-големия експортьор на слънчогледово олио – Украйна, което значи, че цените на различните артикули също се покачиха. Страната също по този начин е главен производител на зърнени култури, като царевица и пшеница, чиито цени също се покачиха внезапно.

От Организация на обединените нации оповестиха, че цените на храните в международен мащаб поевтиняват леко през април, само че остават на равнища с близо 30% по-високи, спрямо година по-рано.

Повишаващите се цени на храните, дружно със скока в цените на енергийните артикули, водят до нарастване на инфлацията по света.

Това принуди съществени централни банки, включително Федералния запас на Съединени американски щати и Централната банка на Англия, да покачат лихвите в опит да лимитират възходящите цени.

Това, от своя страна, провокира опасения, че по-високите лихви в кредитирането може да се отразят на международния стопански напредък, като някои анализатори даже предизвестяват за криза.

Вчера Лойд Бленкфайн, старши ръководител на капиталовата банка Goldman Sachs, съобщи, че има "много, доста огромен риск " от криза в най-голямата стопанска система в света.

Междувременно, анализатори на Goldman Sachs занижиха прогнозите си за растежа на щатската стопанска система през тази и идната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР