Цената на природния газ на най-ликвидния европейски хъб - холандския

...
Цената на природния газ на най-ликвидния европейски хъб - холандския
Коментари Харесай

Fitch очаква цената на газа да скочи 50% през следващата година

Цената на природния газ на най-ликвидния европейски хъб - холандския Title Transfer Facility (TTF) ще бъде 132 $ за 1000 куб. м. през 2021 година Това е с 50% повече спрямо прогнозата за цената тази година, се споделя в прогноза на рейтинговата организация Fitch. Предишната прогноза на организацията беше за 140 $ за 1000 куб. м. газ за 2021 година, само че заради намаленото търсене на природен газ по време на световната пандемия и надлежно нарасналите ресурси организацията чака по-бавно възобновяване на потреблението и също по този начин по-бавен растеж в цената. Прогнозата за 2022 година е за цена на природния газ на хъба от 176 $ за 1000 куб. м., а в по-дългосрочен проект – 194 $.

Агенцията чака през тази година цената да се движи към 88 $ за 1000 куб. м.

В сряда спотовата цена на газа на TTF бе на равнище към 56 $ за 1000 куб м.

Агенцията чака несъмнено възобновяване на салдото на европейските газови пазари още през идващите няколко месеца поради понижаване на доставките на LNG от Съединени американски щати и на тръбопроводен газ от Русия, а също по този начин и заради сезонния растеж на потреблението през четвъртото тримесечие. Отпадналите размери в последна сметка ще се върнат на пазара, ограничавайки възобновяване на цените. Пълното възобновяване на международния газов пазар може да бъде реализирано посредством доста възстановяване на търсенето, изключително в Азия, считат анализаторите.

Fitch в дълготрайно бъдеще прави оценка като оптимистичен капацитета както за тръбопроводния газ, по този начин и за LNG. Според организацията, ролята на газа в международния енергиен баланс през идващите 10 – 20 години ще нараства, което ще е вследствие на постепенния отвод от въглища и увеличеното търсене на електрическа енергия, а не на последно място и с помощта на възходящата известност на електрическите автомобили. Това търсене ще пораства освен в Азия, само че и в Латинска Америка и Африка, а остатъкът ще бъде погълната от пазара през 2023-2025 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР