Цената на метановото гориво за автомобили се увеличи с 25.61%

...
Цената на метановото гориво за автомобили се увеличи с 25.61%
Коментари Харесай

Метанът поскъпна с над 25% само за няколко дни и вече е най-скъпото гориво у нас

Цената на метановото гориво за коли се усили с 25.61% от началото на месеца. Това е видно от данните на профилирания портал fuelo.net, съгласно които на 31 юли междинната цена на кг метан е била 3.71 лв., а през днешния ден се е повишила до 4.66 лв..

Ако погледнем още по-назад във времето ще видим, че нарастването за интервал от една година доближава цели 182,42 %.

Поскъпвайки до тези рекордни равнища метанът към този момент е най-скъпото автомобилно гориво, въпреки единствено преди година да се смяташе за най-евтиното. За съпоставяне междинните цени на по-скъпите бензин А98+ и Дизел+ са надлежно - 3.69 лева и 3.83 лева за литър.
 Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво важи и за колите на лизинг на физическите лица
Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво ще важи и за колите на лизинг, само че при едно изискване

През първата седмица на юли горивата стопираха да се покачват.

Оказва се, че цените на метана в бензиностанциите в страната се разграничават фрапантно. Най-скъп е метанът на Бензиностанция ДСБ Ойл на Околовръстния път в Търговище - 7.18 лева./кг, следвана от бензиностанциите Круиз Петрич и Метанстанция Метан в Благоевград, които продават метан за 6.10 лева./кг. Най- на ниска цена е този тип гориво на няколко от обектите на Метанстанция Метагаз в София, както и на InterSpeed в Младост и Обеля - 3.39 лева./кг.

На множеството от огромните вериги цената на компресирания природен газ към междинната - приближава се до 4.70 лева./кг.

За съпоставяне настоящите данни на CNG Europe сочат, че в Гърция метанът коства приблизително - €1.65 за кг., в Сърбия - €0.98 за кг., в Северна Македония - €1.67 за кг., а в Румъния - €1.43 за кг. В Турция цената на този тип гориво е €0.54 на пространствен метър.
 Държавен вестник разгласява решението за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво
Стана ясно от по кое време ще зареждаме с отстъпка от 25 стотинки за литър в бензиностанциите

Не всички бензиностанции обаче ще начисляват понижението

CNG е редуциране от компресиран природен газ (compressed natural gas) или метан е една от най-приложимите други възможности на обичайните източници на сила за автомобилната промишленост. CNG е безпаричен на замърсители, богат по калорична стойност и принос на сила и до скоро беше по-икономичен от другите типове гориво.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР