Трябва ли децата да спят задължително следобед? Колко време? Откога

...
Трябва ли децата да спят задължително следобед? Колко време? Откога
Коментари Харесай

Следобедният сън при децата – нужда или бреме

Трябва ли децата да спят наложително следобяд? Колко време? Откога могат да пропущат дневната сънливост?

Еднозначен отговор няма. Всичко е строго самостоятелно. За някои от децата няма нищо по-омразно от следобедния сън и постоянно той става причина за рев и скъсани нерви. Те даже не желаят да посещават детската градина, тъй като там ги карат да спят. Други, в противен случай, обичат да дремват, вършат го на драго сърце и не престават да имат потребност от това и като възрастни. Всичко зависи от темперамента и режима на детето.
Принципно следобедният сън оказва помощ на мъничетата по-лесно да преработят усещанията и страстите денем и да ги натрупат като познания. Почивката спомага детският мозък да съзрява и оказва помощ на растежа. Според учените след четири годинки децата могат към този момент да пропущат следобедния сън. Но това е прекомерно релативно. Някои и по-късно имат потребност да подремнат, до момента в който други още на втората годинка прелестно се оправят и без него.

Кога да слагаме детето да спи? Подходящото време, в което да опитате да сложите малчуганът да спи е след обедното хранене, когато организмът изразходва силата си за обработка на храната и физиологически е благоразположен към отмора. Наблюдавайте и признаците на отмалялост, които да ви насочат, че е време за лягане – някои деца стават плачливи или мъчно се концентрират, да вземем за пример.

Но огромно значение за това дали ще спи детето на обяд има дневният му режим. Ако то си поспива до по-късно сутринта не може да очаквате да е готово за сън в 12 часа като децата станали в 7.00 ч., да вземем за пример. Затова може да изтеглете следобедния сън по-късно, когато детето се измори. Не бива да го слагате да спи и късно следобед, тъй като по този начин ще изтеглите доста обратно вечерното приспиване.
По принцип сънят идва по-лесно, в случай че малчовците са били на разходка и са съумели да се налудуват на воля и на въздух. Те би трябвало да се изморили, с цел да почувстват потребност от сън.

Колко време да трае следобедното спане? И тук всичко е самостоятелно, само че би трябвало да знаете, че даже и 30-минутната сънливост е задоволителна, с цел да се ободри детският организъм. Така че не го насилвайте да спи обичайните два часа. Всеки организъм се нуждае от друго време за сън. Може вашето дете да има потребност от две почивки по 45 минути, разпределени денем, вместо от еднократен сън от час и половина. Съобразете се с неговия самостоятелен биоритъм. Дневният сън не трябва да бъде и доста нескончаем, с цел да не нарушава качеството на нощната отмора.

Как да накарате детето да заспи? На първо място е добре да създадете режим на мъничето. Да го слагате да спи в един и същи час. Така самият биологичен часовник ще се настрои за сън. Изберете този час, като съобразите по кое време става заран, какъв брой интензивно е преди обяд и тогава ще прецените дали да го сложите по-рано към 12 или да изчакате до 14, да вземем за пример. Имайте поради, че и преумореното дете заспива доста мъчно. Наблюдавайте го няколко дни, с цел да изберете най-подходящото време да се отправите към леглото. И за дневния сън може да употребявате успокояващи ритуали – четене на приказка, гушкане, слушане на музика и други Някои по-емоционални деца имат потребност от помощ, с цел да заспят.

Сън или просто отмора? Но в случай че макар вашите опити детето отхвърля да спи денем - не го мъчете. Както споделят старите хора – принудително красота не става. Вместо да се изнервяте и докарвате до нервност, най-добре е да предложите на мъничето да си полежи в леглото или даже да се занимава с някакви тихи игри. Да му осигурите по-спокойна атмосфера, с цел да починат сетивата и организмът му. Деца, които не спят денем, нормално лягат по-рано вечер и спят по-продължително, тъй че си обезпечават нужното количество сън.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР