Трябва да търсим решения за възможно най-бързо прекратяване на конфликта

...
Трябва да търсим решения за възможно най-бързо прекратяване на конфликта
Коментари Харесай

Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна |

Трябва да търсим решения за допустимо най-бързо преустановяване на спора в Украйна. България е част от всички европейски решения, само че там няма императив за даване на оръжия. Затова и користните апели на някои наши политици да предоставим безусловно оръжие за Украйна не би трябвало да позволяваме да се опаковат като някакъв честен дълг, който дължи България.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на визитата му в Германия, където е по покана на немския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер.

Според българския президент не би трябвало да се не помни, че страната ни има голяма историческа диаспора, ситуирана тъкмо в зоните на спора:

" Не желая с българско оръжие да се убиват българи, това е неприемливо. Виждате, че апелите за мир понижават. Залогът към този момент е победа непременно, без значение от пролятата кръв, без значение от разрушенията и къде ще стигнем. В такава една такава обстановка към този момент не се мисли за жертвите. "

Президентът съобщи, че е приказвал с немския канцлер Олаф Шолц и президента Щайнмайер за най-изгодните решения за диверсификация на газа както за България, по този начин и за Германия. Според него ще бъдат нужни доста време и старания за създаване на нова енергийна конструкция с нови контракти. " Важното е, че имаме цялостното схващане за дерогацията, и за България - за вноса на нефт ", сподели Румен Радев.

Българската позиция за Македония

" Изключително съм задоволен от разбирането, което срещнах за аргументираната българска позиция във връзка с Северна Македония. Когато приказваме за общия европейски подтекст и институции, не би трябвало да позволяваме тази наклонност - нашата позиция за Северна Македония да става пленник на спора в Украйна. Удивително е по какъв начин Европа, която се построи като образец за останалия свят във връзка с народна власт, човешки права и устойчивост към езика на омразата, е подготвена да загърби тези свои правила и полезности. Затова не би трябвало да позволяваме легитимацията на македонизма, на идеологеми от някогашна Югославия и Коминтерна. България би трябвало да интегрира сътрудници, а не проблеми в Европейски Съюз ", съобщи президентът.

По отношение на Радев разяснява:

" Знаете, че от дълго време приканвам за отворен, градивен разговор и дълготрайни решения за превъзмогване на енергийната, обществена и икономическа рецесия. Това е едно дълго чакано решение. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР