Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи.

...
Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи.
Коментари Харесай



Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и наша

" Трябва да се учим от положителния опит на нашите съседи. Има стратегии, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански артикул " - това сподели в предаването " Хоризонт до обед " Даниела Стоева, която е шеф на туроператорска компания. 
Съседна Сърбия дава положителния образец. Закритата през 70-те години на XX век железопътна линия Шарганската осмица към този момент е единствено туристически маршрут, покриващ 14 километра.
Перонът на гара Мокра гора оживява през топлите месеци на годината. Пролетта тук идват доста деца на училищен екскурзии и зелени учебни заведения, а през лятото се посещава от туристи от целия свят. Пътуването с обичаното от всички парно локомотивче Чира е незабравимо прекарване. В тунела от паркинга към постройката на гарата историята на остарялата влакова линия на Шарганската осмица е разказана през карти, фотоси и текст. Някога теснолинейката свързвала Белград с Адриатическо море до Дубровник, споделя туристическият лидер в град Ужице Марко Ристовски:
" Железницата е функционирала от 1921 година до 74-та година. Изграждането й стартира още през 1916-та по време на Първата международна война. След войната сръбското държавно управление решава  да продължи построяването на ЖП линията, само че най-тежкият проблем при градежа е трасето от град Ужице до Вишеград. В сектора на възвишението Шарган на Мокра Гора е трябвало да се преодолее денивелацията от 300 метра. Чешки инженер дава предложение то да бъде построено под формата на осмица, като жп линията минава през тунели и мостове. Строителството лишава цели четири години. "  

В предишното линията е свързвала три страни и хора от три вероизповедания
През 1925 година парното локомотивче Чира (наречено по този начин гальовно, тъй като децата в Србия имитират влакчето като споделят " пуф-паф, чи-чиии " и от там " Чи-ра " ) стартира да се движи по баирите. Първото му странствуване стартира с цветя, духова музика и забавление, изяснява още Марко Ристовски: 
" Тогава град Ужице е значим транспортен разпределителен център и отсам са тръгвали търговски и пътнически потоци към Адриатика, Истанбул и вътрешността на страната, към Босна и Черна гора. Години наред дребното влакче е значима връзка сред обитаемоте места. Линията минавала през планините на три страни: Сърбия, Черна гора и Босна. Тя свързвала хора, с три вероизповедания - християни, католици и мюсюлмани. През 1974 година е взето решение линията да се закрие като непечеливша. Спирането на железницата е мощно прочувствен миг за хората, за които това е била най-удобната връзка през планината. Жените се облекли в черно, а хората плакали като за човек, с който се разделят, пишейки за него послания. Липсата на транспортна връзка довело и до замирането на дребните обитаеми места. "
Във възобновяването на Шарганската осмица е намесено и знамение
И тук в историята се преплита едно знамение. В село Кремна фамилията Митра и Милош Тарабич пророкуват, че влакчето ще пътува още веднъж, споделя Невена Чепич от туристическата организация на Златибор:
" Те са били неуки хора от селото, само че са имали способността да плануват да събитията. Тъй като не можели да пишат, посланията им записвал селският поп. Пророчествата им са свързани с живота в Югославия. Предсказали са са убийството на Сръбския крал Александър, Първата международна война, както и са предизвестили, че ще се появи чудно приспособление, посредством което хората ще могат да видят какво се случва в другия завършек на света - което прави тв приемникът. Предвидили са и това, че Шарганската осмица ще бъде възобновена, само че хората ще се возят не по работа, а за отмора и забавление. "
Възстановяването се случва през 2000 година. Държавата поставя старания, с цел да може тази извънредно красива част от линията да се експлоатира като туристически атракцион. От 2003-а жп линията от Мокра гора до Вишеград е изцяло реновирана и публично става туристически маршрут с дължина 14 километра и доста тунели. Реставрираните вагони пътуват 4 пъти на ден от Мокра Гора до Шарган. Трасето прави два кръга, с цел да преодолее височината, споделя началник придвижване на гара Мокра Гора Здравка Райович:
" Хората обичат да се возят. Всички са доста въодушевени. Някои хора идват тук всяка година, с цел да се возят на теснолинейката. Сега не вървят остарели влакове, няма парни локомотиви, това е са единствено туристическа атракция. Тук хората могат да преживеят това, което е било в старите времена, когато парния локомотив с вагони е бил единственото транспортно средство. "
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР