Трябва да изчакаме. Около третата доза се наслушахме на много

...
Трябва да изчакаме. Около третата доза се наслушахме на много
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Наслушахме се за третата доза, нека изчакаме

" Трябва да изчакаме. Около третата доза се наслушахме на доста рекомендации. Нека да забележим какво ще направи като инструкции Министерство на здравеопазването. Третата доза би трябвало да бъде предложена на хора с злепоставен имунитет заради налични други болести. Хора, които имат проблеми с имунната система, видно ще би трябвало да минат към третата доза "

Това съобщи някогашният здравен министър доктор Мими Виткова в студиото на " Денят ON AIR ".

" По сходен метод се сложи въпросът за първа и втора доза. Не тръгваме да убеждаваме хората, че имунизирането е потребно, а по-скоро даваме глас на тези, които споделят, че няма подобен проблем, че няма пандемия, няма болест. Такава болест има ", разяснява някогашният шеф на " Пирогов " доцент Спас Спасков.

Той е безапелационен, че една от аргументите за изоставането при имунизацията е неналичието на доверие в институциите.

" Пандемията сътвори доста съмнение у хората. Имунизациите вървят мъчно и в други страни. Недоверието пристигна с възникването на болестта. Заразата се популяризира ужасно бързо. След това пристигна бързото създаване на имунизациите ", сподели доктор Виткова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в това бързане компаниите производители са били пуснати на пазара под условия за незабавно приложение без юридически отговорности за следствията от имунизациите.

Доц. Спасков посочи, че при лекарствени артикули не се получава елементарно позволение за потребление на средства с изминал период.

" Има съществуване на ваксини, които са в постоянен период. В България има задоволително ваксини. Трябва да се доверяваме на институциите. Изведнъж Европейската комисия схваща по-малко от редакторите на един уебсайт... ", добави някогашният шеф на " Пирогов ".

" Има процедура за удължение периода на други лекарства. В съответния случай, освен това съмнение у имунизациите, в случай че това се направил, акцията ще се утежни в допълнение ", уверена е доктор Виткова.

А по отношение на високата смъртност у нас тя уточни, че е нужен изчерпателен разбор.

" Не можем да разберем при тази висока смъртност каква част от нея е в извънболничната помощ, както и дали има хора, които умират в домовете си, без да са стигнали до болница ", посочи някогашният здравен министър.

" Тази вълна, която се задава, ще бъде по-лека от предните. Системата ще се оправи с това, което следва. Имаме на практика опит от лекарите по какъв начин да работим с това заболяване ", изясни доцент Спасков.

Проблемът в лечебните заведения не е обвързван с Ковид леглата, а с неналичието на фрагменти и експерти, посочи доктор Виткова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР