Трудовото законодателство у нас разрешава на работодателя да откаже отпуск

...
Трудовото законодателство у нас разрешава на работодателя да откаже отпуск
Коментари Харесай

Важна информация за отпуските. Засяга всеки

Трудовото законодателство у нас позволява на работодателя да откаже отпуск на служителя. Ако служащият обаче е подал молбата си за отпуск по разпоредбите и един път към този момент тя е била утвърдена, то тогава ръководителят му няма право да я приключи по-рано. Това изясни юрист Милеслава Богданова, представена от Bulgaria On Air.

" Това са злоупотреби, които работодателите реализират, тъй като Кодексът на труда им дава тази опция да дефинират по кое време и какъв брой да почиват техните чиновници.
-->
Дава се една опция, в случай че има потребност в бизнеса, да се отхвърля отпуск, когато подобен бъде пожелан, с изключение на в избрани случаи, които Кодексът позволява и в този смисъл от време на време работодателите превратно упражняват тези свои пълномощия ", обясни тя.

" Законът въпреки всичко подсигурява права на служащите ", уточни юрист Богданова. Ако всекидневно служителят работи на 8-часов работен ден, то той би трябвало да употребява най-малко половината от полагаемия отпуск или 10 дни в границите на календарната година.

Не е законна и практиката чиновници да бъдат принуждавани да са в отпуск по документи, само че да работят през този интервал, безапелационна бе тя. Това основава и редица опасности при положение на трудова акцидент да вземем за пример.

" В този смисъл нашето законодателство пази служителя. Ако се потвърди, че той в действителност е правил работа или е пътувал към работното си място, това сигурно ще бъде трудова акцидент и тогава ще бъде предпазен ", изясни юристът.

Работниците могат да подават сигнали към Инспекцията по труда, а глобите са много високи - стартират от 1500 лева и стигат до 15 хиляди при първо нарушаване, а в случай че това държание на работодателя е всекидневно, то санкциите са още по-солидни.

През миналата година бяха признати основни промени в Кодекса на труда. Сред тях са регламентирането на самостоятелно право на бащата на отпуск за развъждане на дете с обезпечено право на обезщетение, допълнени бяха и част от правата на работещите във връзка с информацията, която им дава работодателят при подписване на трудов контракти, също и задължението на работодателя да дава информация по отношение на опциите и методите за овакантяване на работа, ако служителят изиска това.

Адвокат Богданова уточни, че в по-големите градове има прогрес във връзка с използването на трудовото законодателство. Проблеми обаче остават изключително осезаемо в дребните обитаеми места.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР