Тройката от матурата тази година ще се изкарва по-трудно заради

...
Тройката от матурата тази година ще се изкарва по-трудно заради
Коментари Харесай

Какви нови промени има при матурите в 12 клас?

Тройката от матурата тази година ще се изкарва по-трудно поради променената ска̀ла. За междинен към този момент са нужни 30 от 100 точки, а не както до момента 23. Правилата за зрелостните изпити бяха изменени с новия учебен закон, а випуск 2022 е първият, който ще приключи по тях.

“За да изкарате тройка, би трябвало да знаете най-малко 1/3 от материала. Надявам се, че специалистите в министерството, които приготвят тези промени, ще балансират дилемите в това отношение. За мен не е обикновено приблизително обучение да приключват хора, които не схващат 75% от материала, който би трябвало да знаят”, сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Според него матурите би трябвало да бъдат уравновесени, тъй че децата да се усещат стимулирани. “Никой не желае да има всеобщо двойки. Това не е мотивиращо”, добави министърът.

В новите матури ще има повече въпроси с открит отговор, с цел да се показват по-добре децата, които могат да мислят, а не тези, които могат да наизустят, или тези, които желаят “на правилото на тотото да отгатнат кой е верният отговор от четири възможни”, обясни Денков.

Тази година на матурата по български език за първи път в 41 въпрос зрелостникът ще избира сред две тематики - за интерпретативно съчинение и за есе. Досега даваха една тематика, а учениците избираха единствено жанра, в който да пишат.

Абитуриентите, които се образоват в профилирани гимназии или паралелки, поставят с изключение на наложителна матура по български език и литература и втори изпит - по един от профилиращите предмети, които са изучавали в 11-и и 12-и клас.

За зрелостниците от професионалните гимназии вторият наложителен изпит е за придобиване на професионална подготовка.

Абитуриентите имат право да положат не повече от два спомагателни зрелостни изпита по избор. Те са върху общообразователни предмети. И тук, в случай че предметът е изучаван като профил, изпитът е върху специфичната подготовка.

“Ако 12-класник е обучаван в математически профил да вземем за пример, държи зрелостния изпит по български език и литература и избира физика, един от профилиращите си предмети. Ако обаче желае да се опитва с изпит и по математика - предмет, който е учил като профилиращ, е длъжен да го държи като профилирана подготовка. Друг абитуриент пък може да е обучаван в същия профил и желае като спомагателен изпит да държи история и цивилизации. Той не е изучавал този предмет като профилиращ и го поставя като общообразователна подготовка”, обясниха от Министерството на образованието и науката.

Същото е ситуацията и с учениците, които са обучавани за придобиване на специалност - откакто си вземат двата наложителни зрелостни изпита, могат да изберат да се явяват на спомагателни изпити по още два предмета.

Вече може да се държи матура като профилиращ предмет по изобразително изкуство, предприемачество, осведомителни технологии и информатика.

Може да се държат изпити и по редки езици, отвън обичайните шест - британски, френски, немски, съветски, испански и италиански. До края на юни би трябвало да се завърши с проверката на образователните стратегии и образователното наличие, споделиха още от министерството. Според експертите в огромна част от случаите в учебниците създателите натрупали материал, който не е заложен в програмата.

Всичко, което е академично и не подхожда на възрастта, би трябвало да бъде изчистено, сподели министър Николай Денков. Оттам нататък условията към базовите учебници би трябвало да бъдат разнообразни. Те би трябвало да следват прецизно програмата. Индивидуалността на всеки възпитаник ще се компенсира с образователните пособия. Електронните запаси ще са безвъзмездни.

“По отношение на печатните учебници би трябвало да забележим какво ще се направи. Част от тях са положителни, други би трябвало да се трансформират. Тогава ще забележим по какъв начин ще наподобява финансовият разчет”, посочи акад. Денков.

·

·

·

·

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР