Троянският кон Ако се приеме, че в любовта и на война,

...
Троянският кон
Ако се приеме, че в любовта и на война,
Коментари Харесай

Най-големите лъжи в историята

Троянският кон

Ако се одобри, че в любовта и на война, всичко е разрешено, тогава тази неистина може да бъде простена. Когато троянецът Парис избягал с Елена – дамата на царя на Спарта, почнала война. Тя бушувала цели 10 години, до момента в който троянците повярвали, че са победили гърците.

Но гърците им подготвили една хитрост. Направили голям дървен кон, в който се скрили гръцки бойци. След като убедили троянците, че това е подарък на помиряване, те вкарали статуята в укрепения град. През нощта гръцките бойци излезли от статуята, атакували и победили врага си.

Фалшификатите на Ван Меегерен

Тази неистина е типичен сюжет, за това, по какъв начин да се угоди на критиците. Този човек бил художник, само че се чувствал подценен. Решил, че може да направи номер, с цел да го признаят специалистите за талант.

В началото на двадесети век учените спорили за това, фактически ли серията работи с изображения на древен подиуми, е била нарисувана от великия художник Ян Вермеер.

Ван Меегерен незабавно исползвал тази опция и се заел за работа, фалшифицирайки една от противоречивите картини с името " Ученици в Емаус ".

С извънредно внимание към детайлите, той фалшифицирал пукнатини и искусно състарил творбата си. Преднамерено търсил удостоверение от предубедените критици, на които им се желало да имат вяра, че картините са нарисувани от Вермеер.

Това сработило и специалистите високо оценили картинате, признавайки ги за оригинали, а ван Меегерен, в това време почнал да продава от ден на ден имитации. Алчността взела връх над желанието му за самопризнание и той не се разкривал.

Но позволил сериозна неточност – продал една от картините си на изтъкнат член на нацистката партия в Германия. След войната съдружниците го оповестили за съзаклятник, който продава националното благосъстояние на врага. За да избегне пандиза, решил да признае, че картината е подправена. За да потвърди на управляващите, че не е продал национално благосъстояние, а елементарен фалшификат, художникът направил още едно копие в тяхно наличие. Така понижил присъдата си на една година, само че няколко месеца по-късно умрял от сърдечен припадък.

Лъже-Анастасия

С натиска на революцията болшевиките поставят завършек на съветското царско семейство Романови – царя Николай, брачната половинка му, сина и четирите дъщери. Децата са погубени, с цел да не може в бъдеще, никой от наследниците да не възроди социална поддръжка и да претендира за властта.

Скоро се популяризирали клюки, че някои от фамилията са се избавили и са избягали. Както се и очаквало, не закъсняла и появяването на един от членовете на царското семейство. Анна Андерсон била най-известна от всички лъже-Анастасии.

През 1920 година, откакто била приета в болница след опит за самоубийство, когато се събудила, тя оповестила, че е най-малката княгиня на царското семейство – Анастасия.

Тя изпъквала измежду останалите самозванки с това, че фактически доста приличала на Анастасия и знаела доста детайлности за фамилията и придворния живот.

Много малко от околните и познатите на същинската Анастасия й повярвали и за множеството си останала още една самозванка. Но това не спряло Андерсон да продължава да се показва като княгинята. В последна сметка се оплела по време на правосъдните процеси, траяли десетилетия, само че до гибелта си твърдяла, че тя е Анастасия.

През 2009 година експерти при откриването на гроба на царското семейство са създали ДНК тест, който е потвърдил, че от самото начало Андерсон е лъгала. Било доказано и че останките на всички членове на фамилията са в гроба и никой не е съумял да се избави.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР