Трите предложения ще бъдат обсъждани отново на следващото заседание на

...
Трите предложения ще бъдат обсъждани отново на следващото заседание на
Коментари Харесай

"Демократична България" с план за обновяване на трамвайните трасета в София

Трите оферти ще бъдат обсъждани още веднъж на идващото съвещание на комисията в наличието на представители на транспортните оператори.

© Юлия Лазарова Четиригодишна стратегия за ремонт на релсовия трамваен път, двугодишна тактика за рационализация на тролейбусната мрежа посредством замяна, дистанционно управление на контактната мрежа, както и реституция на транспортни средства с историческа полезност и потреблението им като атракция. Тези оферти показа групата на " Демократична България " в столичния общински съвет по време на съвещанието на транспортната комисия във вторник. Идеята е всички тези действия да се финансират със средства от бюджета на Столична община, чийто план следва да бъде обсъждан идващите две седмици в отрасловите комисии. Тъкмо тогава всички политически групи ще могат да вършат корекции и допълнения за метода, по който София ще харчи парте си през 2020 година

По мотив предложенията на " Демократична България " обаче ръководителят на транспортната комисия Карлос Контрера реши, че преди да се вземе съответното решение, е нужно да се чуе мнението на транспортните оператори - Столичен електро- и автотранспорт. Очаква се това да стане още идната седмица, защото срокът за оферти е стеснен - бюджетът ще бъде гласуван от Столичния общински съвет на 6 февруари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ремонт на релсов път за 6.15 млн. лева годишно

За ремонта на релсовия път на 18 обекта в столицата (виж таблицата) общинският консултант от Демократична България Симеон Ставрев предлага да се отделят общо 24.6 млн. лева в границите на 4 години. " Има трасета с изминал амортизационен състав, които не подхождат на стандарта за качество. По тях се движат и нови трамваи, които ще се амортизират ", разяснява общинския консултант от Демократична България Виктор Чаушев.

Карлос Контрера обаче побърза да означи, че в тазгодишната финансова стратегия трасето по " Шипченски проход " и " Искърско шосе " е включено и добави, че съгласно него някои количествено стойностни сметки на демократите са подценени. Като цяло обаче предлагането срещна поддръжката на общинските съветници.

За по-бързи тролеи

Другото предложение на Ставрев е обвързвано с подмяната на тролейбусните стрелки и шините за завой, които са част от въздухо-контактната тролейбусна мрежа в столицата. Според него потребността от това е огромна, защото стрелките не са подменяни от 60-те години и това е повода да бавят тролеите. " Сегашното положение на стрелките разрешава тук-там оптималната скорост 10 км в час. Ако се движат с повече има заплаха от дерайлиране ", споделя той.

По думите му с подмяната на 75 автоматизирани и 75 изходящи стрелки с такива с дистанционно управление и с експлоатационни скорости скоростта ще се повищи до 40 км/час. Това би коствало на общината 3.6 млн. лева, настояват от " Демократична България ". Идеята е средствата отново да бъдат разсрочени, само че този път в границите на две години.

Зам.-председателят на комисията Зафир Зарков (от ГЕРБ) съобщи, че е склонен с потребността от сходно начинание, а за стрелките " може да се каже, че са остарели, само че са поддържани и действат ". Той акцентира на това, че плануваните в отчета пари не са доста, само че потребността от вложения в бранша е огромна и по тази причина би трябвало да се приоритизира.

Старите трамваи още веднъж на мода

Третото предложение на Ставрев е обвързвано със непокътнатите в депата трамваи, тролеи и рейсове от 1914 година или от края на 50-те на предишния век. Те могат да бъдат реставрирани и употребявани като атракция по време на празници. Предложението е да се отделят по 600 хиляди лева годишно, тъй че тези возила да бъдат възобновени през идващите 14 години.

" Сега се радваме на трамвая, който минава на празника на София. Представете си след две години още два такива трамвая да се движат. Не би трябвало да има страхове и пречки, че общината няма да може да влага средства ", разяснява и специалист от Автомобилен ретро клуб.

От ГЕРБ обаче побързаха да припомнят, че би трябвало да се разиска въпросът за съхранението на транспортните средства в музеите и депата, както и да се плануват експлоатационните разноски. В последна сметка отчетът не беше признат с претекста, че би трябвало да бъде разискван с двете транспортни столични сдружения, както и с фирмите производители, които да кажат до каква степен са налични аварийни елементи за остаряла техника.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР