Трима еврокомисари - Валдис Домбровскис, Гюнтер Йотингер и Пиер Московиси,

...
Трима еврокомисари - Валдис Домбровскис, Гюнтер Йотингер и Пиер Московиси,
Коментари Харесай

Малка, но важна подкрепа за еврозоната

Трима еврокомисари - Валдис Домбровскис, Гюнтер Йотингер и Пиер Московиси, показаха проекта на Европейската комисия за развиване на еврозоната

© Европейска комисия Още по тематиката
Кристалина Георгиева чака България да влезе в чакалнята на еврозоната през 2018 година
от Дневник,7 дек 2017
Европейска комисия предложи помощ против промени за страни, които желаят да одобряват еврото

Брюксел показа своята визия за смяна на еврозоната, която включва основаване на Европейски паричен фонд и европейски министър на финансите и стопанската система
6 дек 2017
Какво ще прави министърът на стопанската система и финансите на Европейски Съюз
от Дневник,6 дек 2017
Какви са предложенията на еврокомисията за интеграция в еврозоната
от Дневник,6 дек 2017 Предложеният от Европейската комисия тази седмица механизъм за поддръжка на страните в Европейския съюз, които желаят да одобряват еврото, надали ще зарадва тези, които са очаквали сериозна помощ.

От средата на септември, когато ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че се приготвя сходен инструмент, европейската администрация подгряваше напрежението. Комисарят на икономическите въпроси Пиер Московиси даже разгласи, че това ще бъде оферта, на която не може да се откаже.

Сега излиза наяве, че най-малко в кратковременен проект тази помощ ще бъде повече от алегорична. Новият инструмент в действителност е не изключително ловко препакетиране на по този начин или другояче съществуваща стратегия.

Все отново напъните на Европейска комисия да откри някакъв метод, с който да показва поддръжка, демонстрира, че страните, които желаят да тръгнат към еврозоната ще имат цялостната поддръжка на европейската администрация. Въпросът е дали тя е задоволителна.

Какво предлага Европейска комисия

Страните от Европейски Съюз, които желаят да одобряват еврото, ще получат техническа и финансова помощ за промени. За задачата ще се употребява съществуващата Служба за поддръжка на структурни промени (СПСР), която към този момент има опит с стратегии в Кипър, Гърция, Португалия или Ирландия. СПСР прави механически задачи, чиято цел е да подкрепят напъните на страните членки да организират промени. В България службата направи разбор на прокуратурата и образованието, като и двата не доведоха до осбени промени, което по-скоро приказва за нежеланието на страната да приема препоръки.

Европейска комисия предлага бюджет на СПСР да бъде повишен от 142 мнл. евро (2017 - 2020 г.) на 300 млн. евро за същия интервал. Това обаче не е финансиране за страните членки - сумата би трябвало да покрие разноските за техническите задачи на СПСР.

Висш чиновник на комисията разяснява, че СПСР може да вземем за пример да помогне с подготовката на България за участие в банковия съюз на Европейски Съюз (който най-общо казано трансферира надзора на систематичните банки от националните регулатори на Европейската централна банка). Подобна помощ обаче можеше да бъде оказана и без основаване на нов инструмент.

Европейската комисия също така предлага запасът, който всяка страна членка поддържа като част от отпуснатите й структурни фондове, да може да се употребява за промени, ориентирани към приемането на еврото. В българския случай става дума за 5% от фондовете, които остават блокирани до края на 2018 година, като гаранция, че България извършва уговорките си за промени. Сега тези средства могат да бъдат освободени малко по-рано и да се употребяват с друго предопределение.

Е, и?

Проблемът е, че поддръжката на Европейска комисия сама по себе си не е задоволителна, с цел да бъде поканена България в ERM II – механизмът, който предхожда участието в еврозоната.

България да вземем за пример извърши формалните критерии за Шенген още през 2011 година, само че влизането й беше блокирано от няколко страни членки. Запитан дали няма с еврото да се повтори същото, вицепредседателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис сподели за " Капитал ": " Не всички решения са в нашите ръце, Европейска комисия не е член на ЕRM II. Не мога и да разясня и политиката на ЕЦБ. Колкото до страните членки, би трябвало да попитате тях. "

На процедура Европейска комисия може да повлияе за публикуването на по-положителен конвергентен отчет. Той се изготвя взаимно сред Комисията и Европейската централна банка и показва дали претендентите за участие в еврозоната извършват критериите да бъдат поканени. Одобрението обаче е от страните членки, а ЕЦБ също има мнение.

Голямата оферта

Всъщност огромната оферта на Европейска комисия (предложението, на което не може да се устои) е, бъдещите принадлежности, които се приготвят за еврозоната, да могат да бъдат употребени и от страните, които са отвън нея. " За да просперира, еврозоната би трябвало да бъде отворена ", съобщи зам.-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис.

Ако страните отвън еврото решат да влязат в бъдещия Европейски валутен фонд (който би трябвало да бъде правоприемник на Европейския стабилизационен механизъм) или в инструмента за фискална стабилизация и са платили таксата за това, то стъпката към еврозоната по-късно би била неизбежна. Но това е вероятност за след най-малко пет години. За България в този момент е значимо да убеди страните от еврозоната, че ERM II e добър както за нея, по този начин и за тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР