Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени въззивното решение

...
Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени въззивното решение
Коментари Харесай

ВКС върна за ново разглеждане делото за рухването на хотел Вероника

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) промени въззивното решение на Апелативен съд - Варна и върна за ново разглеждане делото за срутения хотел " Вероника ", оповестяват от пресцентъра на Върховен касационен съд. Решението не предстои на обжалване.

Делото е формирано по митинг и тъжби на подсъдимите Пламен Н. и Георги Г., както и на частните обвинители и цивилен ищци. Касационното произвеждане е второ подред.

С първоинстанционната присъда Пламен Н. е приет за отговорен в това, че като координатор по здравословни и безвредни условия на труд, в изискванията на без значение съпричиняване с Георги Г., заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, предизвикал гибелта на четири лица, като му е наложено наказване " отнемане от независимост " за период от 3 година с 5 година изпитателен период. Георги Г. е приет за отговорен за това, че като шеф на " Дигинг " ЕООД, при без значение съпричиняване с Пламен Н., предизвикал гибелта на повече от едно лице и е наказан на 3 година " отнемане от независимост ".

Осъдени са солидарно да заплатят на гражданските ищци компенсации за породени неимуществени вреди. Признати за невиновни и оправдани напълно са останалите подсъдими.

С въззивната присъда отчасти е анулирана първоинстанционната, като Валентин П. и Виолета Д. са приети за отговорни в това, че заради немарливо осъществяване на строително надзорна активност предизвикали гибелта на четири лица и са наказани на 3 година " отнемане от независимост " с 3 година изпитателен период. Признат е за отговорен и Мехнур М. за това, че заради немарливо осъществяване на активността на механически началник предизвикал гибелта на четири лица, като е наказан на 1 година и 6 м. " отнемане от независимост " с 3 година изпитателен период.

За отговорен е приет и Валентин Т. за това, че заради немарливо осъществяване на дейностите на координатор по здравословни и безвредни условия на труд предизвикал гибелта на четири лица. Наложено му е наказване от 2 година " отнемане от независимост ", отсрочено с 3 година изпитателен период. Присъдата е променена в гражданско-осъдителната част, подсъдимите са наказани солидарно да заплатят на гражданските ищци по 100 000 лева обезщетение. Потвърдена е присъдата в частта, с която е оневинен Йовко Р.

Въззивното решение следва да се промени в частта във връзка с гражданските ищци, поради занижения размер на присъденото обезщетение за неимуществени вреди, който не дава отговор на критериите за правдивост според член 52 от Закон за задълженията и договорите, се споделя в решението на Върховен касационен съд. Според правосъдния състав претърпените от гражданските ищци болки и премеждия от загубата на 27-годишния им наследник, с който са поддържали извънредно близки връзки, а след гибелта му са осиновили и трите му деца, са извънредно тежки, заради което за справедливото им възмездяване следва да се присъди обезщетение в размер на по 150 000 лева за всеки един от тях.

Припомняме, че четирима души починаха при сриването на хотел " Вероника " през 2015 година. Към наказателна отговорност са привлечени двамата механически ръководители и координаторът по здравословни и безвредни условия на труд от компанията реализатор - " Планекс " ООД, както и техническите ръководители на компанията подизпълнител - " Бултранспорт груп " ООД.

Варненският апелативен съд призна за отговорни шестима души, упрекнати за случая. През 2020 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) анулира присъдата на Апелативен съд - Варна от 2019 година и върна делото за ново разглеждане.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР