Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд е

...
Тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд е
Коментари Харесай

ВКС отмени арбитражно решение за Български морски флот

Тричленен състав на Търговската гилдия на Върховния касационен съд е отменил решението на Арбитражния съд към Българската комерсиална промишлена палата, с което на компанията на Кирил Домусчиев - " Параходство български морски флот " бяха спестени неустойки от 55 млн. лева за несъблюдение на отговорности по приватизационния контракт, заяви в. " Капитал ".

Арбитражът към БТПП в състав Валентина Зартова, Станимир Цоцов и Дончо Хрусанов одобри, че е било налице стопанска нетърпимост и поради международната финансова и стопанска рецесия " Параходство български морски флот " не е могъл да извършва посочения в приватизационния контракт тонаж, т.е. потенциал на корабите.

Делото пред Върховен касационен съд беше формирано по искова молба на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор откакто вицепремиерът Валери Симеонов откри война против Домусчиев.

Съдиите Дария Проданова, Емил Марков и Ирина Петрова (докладчик) одобряват, че арбитражът неприемливо е надхвърлил компетенциите си, защото искът за стопанска нетърпимост " не инцидентно не е включен в обсега на тези, които могат да бъдат отнесени към арбитраж, защото различие сред страните по отношение на нуждата от смяна в контракта въобще не би могло да възникне заради законовата възбрана ".

Свързаната с Домусчиев компания е наказана да заплати 2.2 млн. лева държавна такса. " Параходство български морски флот " беше представлявана от адвокатската фирма на Иван Тодоров.

Пред Българска национална телевизия Кирил Домусчиев съобщи, че ще разяснява, когато се запознае с решението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР