Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия

...
Три ядрени електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия
Коментари Харесай

Германия затваря всичките си атомни централи до края на 2022 г.

Три нуклеарни електроцентрали ще бъдат изключени от мрежата в Германия в петък като част от проекта на страната за отвод от атомната сила, написа европейската редакция на Politico. Останалите три ще бъдат премахнати до края на 2022 година.

„ Поетапното прекъсване на нуклеарната сила прави страната ни по-безопасна и оказва помощ за отбягване на радиоактивни боклуци “, сподели федералният министър на околната среда и нуклеарната сигурност Стефи Лемке.

„ Сега е от значително значение да се... напредне в търсенето на дефинитивно вместилище за високоактивни радиоактивни боклуци, както и непрекъснати решения за ниско и приблизително радиоактивни боклуци “, споделиха от министерството на околната среда.

Бившият немски канцлер Ангела Меркел форсира последователното унищожаване след повредата във Фукушима в Япония през 2011 година

Спирането в петък визира електроцентралите в Брокдорф в Шлезвиг-Холщайн, Гронде в Долна Саксония и Гюндреминген С в Бавария, предава Фокус.

Останалите три атомни централи в Германия - Емсланд в Долна Саксония, Исар 2 в Бавария и Некервестхайм 2 в Баден-Вюртемберг - ще бъдат затворени „ най-късно “ до края на 2022 година, заяви министерството на околната среда.

„ От 2011 година Германия тегли линия под извънредно проблематична технология в спретнат и благонадежден развой “, сподели Лемке.

Ядрената сила съставлява към 10 % от производството на електрическа енергия в Германия. Спирането провокира рецензии, защото Германия ще би трябвало фрапантно да усили възобновимата сила и също по този начин усили зависимостта си от мощно замърсяваща сила от въглища.

„ Сигурността на доставките в Германия продължава да бъде обезпечена “, сподели Роберт Хабек, федерален министър на климата и стопанската система. Той добави, че надеждното и „ стабилно генерирано електричество “ е „ централно условие за привеждане на нашата стопанска система и промишленост към климатична индиферентност “.

Тази позиция слага Берлин в спор с Франция, където нуклеарната сила е най-големият детайл от нейния енергиен микс (и също по този начин оказва помощ за доставките на Германия).

Комисарят на Европейски Съюз по вътрешния пазар Тиери Бретон сподели през септември, че съществуващите нуклеарни централи, които обезпечават нисковъглеродно електричество от значително значение за зеления преход, могат да продължат да работят „ в продължение на две, пет, 10 години “, добавяйки: „ Защо да се лишаваме от този индустриален потенциал? “

Франция възнамерява да понижи каузи на нуклеарната сила в своя микс на електрическа енергия от 75% на 50% до 2035 година, само че президентът Еманюел Макрон сподели през ноември, че Франция „ ще рестартира строителството на нуклеарни реактори “, като в същото време „ продължава да развива възобновими сили “.

Макрон също по този начин сподели, че Франция ще влага 1 милиард евро в научноизследователска и развойна активност, изключително в дребни модулни реактори.

Белгия неотдавна реши да затвори всички свои атомни електроцентрали до 2025 година, само че възнамерява да влага 100 милиона евро в нуклеарни реактори и проучвания от ново потомство.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР