Подводен тунел на стойност около 6 милиарда евро може да

...
Подводен тунел на стойност около 6 милиарда евро може да
Коментари Харесай

Нов подводен тунел за 6 милиарда евро ще свързва Европа и Африка

Подводен тунел на стойност към 6 милиарда евро може да бъде отворен до 2030 година, с цел да направи пътуването сред Европа и Африка още по-удобно по време на Световното състезание. 

Амбициозният план има за цел да свърже двата континента посредством нов пряк маршрут сред Испания и Мароко. Очаква се строителството да завърши до началото на международното състезание през 2030 година Надпреварата ще се организира на терените на Испания, Португалия и Мароко.

Мароканската национална компания за проучване на проливите (SNED) стартира да учи стратегическите детайли на плана, пише Daily Star. Те ще оценят и финансовата му страна. Експерти пресмятат, че планът ще коства към 6 милиарда евро, само че точната цена към момента не е доказана и може да се окаже по-висока.

Мароканският министър на водните запаси и съоръжение Низар Барака се срещна с испанския министър на превоза Оскар Пуенте през март, с цел да обсъдят проектите.
 Подводен тунел, тунел, железопътен тунел, Гибралтарски проток, план, пари, път под вода, Европа и Африка, Световно състезание по футбол 2030 Най-краткото разстояние сред двете страни е през Гибралтарския пролив Снимка: Shutterstock
Най-късото разстояние сред двете страни е през Гибралтарския проток и там се обмисля опцията за създаване на подводен тунел. Той ще бъде дълъг към 17 благи (27 км) и бездънен 1550 фута (472 м).

Очаква се това да разреши на към 12,8 милиона пасажери да пътуват годишно и управляващите също споделиха, че това може да облекчи комерсиалните връзки сред двете страни. Тъй като Световното състезание по футбол през 2030 година ще се организира в три страни, новият маршрут може да обезпечи по-удобен метод за пътешестване на футболните почитатели.

В момента туристите, искащи да пътуват сред Испания и Мароко, имат две съществени благоприятни условия. Те могат да резервират самолетен билет сред Мадрид и Танжер, времето за пътешестване ще бъде почти 1,5 часа. Като опция хората могат да пътуват с кола посредством ферибот, само че времето за пътешестване може да бъде 9-12 часа според от маршрута. Предложеният железопътен тунел, даже със спирки по пътя, ще разреши на високоскоростните влакове да пътуват за към 5,5 часа.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР