Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с лидера на

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с лидера на
Коментари Харесай

Ердоган се срещна с лидера на основната опозиционна партия за първи път от осем години

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва през днешния ден с водача на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за първи път от съвсем осем години, единствено месец откакто НРП победи партията на Ердоган на локалните избори, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гласуването на 31 март бе белязано от най-голямата загуба на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) за повече от 20 години на власт. Вотът вдъхна нов живот на опозиционната НРП с новия ѝ ръководител Йозгюр Йозел и ускори позицията на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу като мощен кандидат за президент.

Впоследствие Ердоган даде обещание да поправя всички неточности, довели до загубата на партията му. Анализатори приписват загубата на партията на Ердоган главно на разочарованието на гласоподавателите от икономическите проблеми, изключително възходящата инфлация.



Йозел дойде в постройката на ПСР малко след 16:00 ч. Очакваше се диалогът да се концентрира върху напъните за реализиране на единодушие за новата конституция, икономическото развиване и обстановката в Газа, съгласно турската телевизия ТРТ Хабер, представена от Ройтерс.

Днешната среща е първата сред Ердоган и водач на НРП от 2016 година, когато той предложения тогавашния ръководител Кемал Кълъчдароглу в президентския замък след опит за боен прелом на 15 юли същата година. През идващия месец Кълъчдароглу се включи в огромно шествие, проведено от Ердоган като още една демонстрация на политическо единение, макар че връзките им останаха студени до несполучливата кандидатура на Кълъчдароглу за президент предходната година.

След 13 години с Кълъчдароглу отпред на НРП, Йозел стана партиен водач предишния ноември на фона на напън за смяна в светската партия, която беше разкъсвана от вътрешни битки.

Дневният ред на Йозел за диалога се състои от въпроси като икономическите проблеми, най-много държавните пенсии и междинната заплата, външната политика и съгласуването сред централното държавно управление и общините, съгласно източници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР