Три огромни ползи за Европейския съюз от членството на Турция

...
Три огромни ползи за Европейския съюз от членството на Турция
Коментари Харесай

Топ дипломат посочи 3 ползи от членството на Турция в ЕС

Три големи изгоди за Европейския съюз от участието на Турция в него уточни зам.-министърът на външните работи на страната Фарук Каймакчъ. Той взе участие във форума „ Европейски Съюз среща Балканите ”, провеждат от президента на АЛДЕ Илхан Кючюк в партньорство с Атлантическия клуб у нас. Гости на огромната конференция за еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи, Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019), външният министър Теодор Генчовска, нейни сътрудници от Балканите, европейски водачи и специалисти.

Правилната дефиниция е районът да се назовава Балканите. Няма такова нещо като западни, източни или централни Балкани. Турция, като се изключи че е страна кандидатка, е и балканска страна, сподели Фарук Каймакчъ.

Той съобщи, че пътят за европейската интеграция на района е изпълнен с доста дупки и провокации, някои от които изкуствено основани освен за Турция, само че и за Северна Македония, и за Албания. Не инцидентно представителите на тези страни попитаха за какво би трябвало да чакаме над 20 години, с цел да се присъединим към НАТО, сподели дипломатът.

Ако Турция бе третирана по един обективен метод по време на процеса за присъединение, през днешния ден щеше да бъде мощен и пълновръстен член на Европейски Съюз и това щеше да докара до доста по-добро съдействие в Европейски Съюз и НАТО. И това щеше да бъде спънка пред тази в действителност брутална война, акцентира Фарук Каймакчъ. И акцентира, че в случай че Турция бе станала член на Европейски Съюз още преди години, най-вероятно това щеше да попречи на вътрешните война в Сирия и в Ирак, може би това щеше да предотврати и войната в Украйна.

Три огромни изгоди от участието на Турция в Европейски Съюз изрези Фарук Каймакчъ. Първата е непоклатимост, сигурност и мир.

Европейската интеграция е доста значима за нас. Ако Европейски Съюз бе интегрирал някои от страните в района, най евентуално тази война през днешния ден нямаше да стартира. Защото доста ясно се виждат раздялите в НАТО и в Европейски Съюз и неналичието на по-добро съдействие сред НАТО и Европейски Съюз. Това е една от аргументите за тази война, сподели зам.-външният министър.

Ползите от интеграцията се заключават и в по-добри демокрации и свободи. Когато Турция имаше по-добри вероятности за Европейски Съюз имаше и  много по-добри промени. Това стана от 1999 до 2006  г. и дори бе наречено тиха гражданска война в Турция. Тогава Турция съумя да извърши Копенхагенските критерии, само че в този момент нашата вероятност се понижи и това не оказва помощ на хората в Турция, които желаят по-добра народна власт и по-добри промени, сподели Каймакчъ.

Третата изгода е обвързвана със социално-икономическото благополучие. Европейската интеграция оказва помощ доста на страните членки в района. Помага и на Турция. От 1999 до 2006 година ние безусловно утроихме нашия Брутният вътрешен продукт точно поради напъните да се почнат договарянията за Европейски Съюз. Днес тази вероятност не е толкоз мощна, по тази причина имаме закъснение на промените, добави дипломатът.

Турция е прекомерно огромна като територия, прекомерно бедна и е мюсюлманска страна. Може би това са три характерности съответно за Турция, само че те никога не са пасиви. Те са активи. Една огромна Турция ще способства повече за стопанската система на Европейски Съюз. Може би нашият Брутният вътрешен продукт не е толкоз огромен в този момент, само че през 2004 Брутният вътрешен продукт на Турция бе по-голям, в сравнение с множеството страни кандидатки по това време, сподели зам.-външният министър.

Според него фактът, че популацията като цяло е мюсюлманско, не би трябвало да тормози Европейски Съюз, тъй като Турция е световна страна. Ако Европейски Съюз е клуб, съюз на полезности, то тогава има ценене на всички вероизповедания. С турското участие и контакта до мюсюлманския свят Европейски Съюз ще бъде доста по-добър, посочи дипломатът. Интеграцията на мюсюлманите ще бъде доста по-добра. Ние ще можем да предотвратим всевъзможни опити за радикализация, безапелационен бе той.

Знаем какви са размерите на страната, знаем компликациите пред Турция, трудностите изключително основаните от 1-2 страни в Европейски Съюз, само че 79% от турците поддържат европейското  членство, 69 на 100 имат вяра, че Турция може да извърши критериите за участие в Европейски Съюз. Ние се нуждаем от равноправно, почтено отношение, безапелационен бе Фарук Каймакчъ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР