Три години след началото на пандемията Covid-19 повечето жени вече

...
Три години след началото на пандемията Covid-19 повечето жени вече
Коментари Харесай

Защо все повече жени напускат работа – не е заради заплата или майчинство

Три години след началото на пандемията Covid-19 множеството дами към този момент се завръщат към естествения работен режим в фирмите. Промяната в корпоративното им държание обаче е осезаема. Освен разликата в заплащането, която е най-чувствителна при работещите майки, представителките на нежния пол споделят, че прекомерно постоянно усещат стопански и личностен напън, което ги кара да търсят смяна. Това демонстрират изводите от последното изследване Momentive/CNBC Women at Work, извършено през месец февруари.

Проучването открива, че опцията за стопански спад оказва въздействие върху сериозна част от работещите дами. Въпреки че 46% от тях настояват, че заплахата от криза не е провокирала промени в работата им, 27% декларират, че през последната година са работили повече часове, а 17% са отсрочили използването на отпуск. 15% от дамите са поискали нарастване на заплатата, а 10% са отсрочили тази значима кариерна стъпка.

Икономическата неустановеност е на дневен ред и доста чиновници към този момент съжаляват, че са напуснали работата си. Почти две трети от участничките в изследването обаче споделят, че са предпочели да останат на работните си места през последната година. Само една трета са напуснали работата си или към сегашния миг обмислят това.

Основната причина при 52% е по-високото възнаграждение. При дамите, които към този момент са напуснали работата, заплатата е била главен претекст за 36%, кариерното развиване за 39%, а салдото сред професионалния и персоналния живот при цели 45%.

Това обаче не значи, че дамите са спрели да работят.

Напротив - към една четвърт оповестяват, че натрупват повече часове седмично, в сравнение с преди година. Повече от половината интервюирани дами (56%) споделят, че психологичното им здраве страда до степен на професионално прегряване, известно повече като бърнаут поради работата им, което е малко повече от процентите през 2021 година и 2022 година – надлежно 53 и 54 на 100.

Макар че пандемията е една от главните аргументи дамите да изоставен работа през последната година, 27% от интервюираните в настояват, че са го създали защото са били прекомерно претрупани, а 41% декларират, че точно стресът е повода, заради която обмислят да изоставен работа.

На този декор, равнището на упоритост остава близо до това от предходната година. 48% от дамите се дефинират като " доста амбициозни ", което е единствено с един процентен пункт по-малко спрямо 2022 година Най-мотивирани към достижения са  цветнокожите, като съвсем две трети от чернокожите служителки се дефинират като " доста амбициозни " в кариерата си, 52% от латиноамериканките също са на това равнище спрямо 43% от белите представителки на нежния пол.

Добри вести има и във връзка с заплащането и покачването.

44% от работещите дами оповестяват, че заплатите им са се нараснали през последните 12 месеца.

Любопитна детайлност е, че  41% от служителките признават, че не са чували за новите закони, задължаващи фирмите да разгласяват равнищата на заплатите, а единствено 12% споделят, че са употребявали информацията от тези закони за бистрота на заплатите, с цел да договарят за покачване. За съпоставяне при мъжете: една трета от тях не са чували за измененията, а 16% са ги употребявали, с цел да договарят за покачване.

Що се отнася до решението на Върховния съд в Съединени американски щати по отношение на репродуктивните права, съвсем една четвърт от дамите не биха работили в страна, която лимитира или не разрешава абортите, а три пъти повече декларират, че биха работили единствено в страна, която ги лимитира или не разрешава. По-младите дами и тези с по-високи приходи са по-концентрирани върху въздействието на анулацията на решението на съда. Около една трета от работещите дами на възраст 18-34 години и 29% от дамите с приходи от 100 000 $ или повече споделят, че няма да работят в щат, който лимитира или не разрешава абортите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР