Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата

...
Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата
Коментари Харесай

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие



Тревожни са трендове в половата употреба и принуждение над децата в онлайн пространството. Защо България не извършва условията на Конвенцията от Ланзароте за отбрана на децата от полово принуждение онлайн и какви са тежките последствия?

Темата разяснява в “Законът и Темида “ Георги Апостолов , координатор на Център за безвреден интернет.

“Усъвършенстването на технологиите, появяването на все нови и нови обществени мрежи, всеобщото обгръщане на популацията в целия свят от интернет и обществените мрежи, основават извънредно удобни условия за хора, които желаят да злоупотребят с децата, така наречен педофил и.

Нараства откриването на наличие и контакти сред хора, които се пробват полово да експлоатират децата онлайн или пък да ги доведат до употреба в действителния живот .

Трябва да осъзнаем, че сме доста надалеч от регулацията на интернет пространството . Десетки години разчитахме на саморегулация на най-големите играчи в интернет.

Саморлегулацията не сработи, тъй като ползата на най-големите обществени мрежи е да имат колкото може повече консуматори . А отрицателното и противозаконното наличие притегля доста повече интерактивност от естественото. Именно за това още през 2007 година беше призната Конвенцията Лазароте за битка със половото принуждение над деца, която България е подписала и утвърдила.

Защо у нас не се съблюдава Конвенцията Лазароте ?

Има един метод на българската страна, касаещ както тази спогодба, по този начин и няколко европейски наставления. Ние официално съвсем ги съблюдаваме.

За директивите, които са законодателство, у нас се реагира много бързо. Но Конвенцията Лазароте е целесъобразна, тя не е наложителна. Има  периодически прегледи на осъществяването на задължението на страните по отношение на Конвенцията. Оказва се, че редица страни, сред които и България, споделят, че са за това и ще борят против полова употреба на деца онлайн, само че на практика не подхващат никакви ограничения .

В резонните прегледи България лъска като страната, в която няма единна стратегия, тактика за отбрана на децата от полова употреба . Нашите дейности са спорадични. Със страдание можем да кажем, че когато отчитаме напредъка на Българи по тази спогодба, на процедура се регистрира това, което центърът за безвреден интернет прави. Реално страната се регистрира с активността на неправителствените организации.

Чуйте Георги Апостолов в звуковия файл.

 Мариета Гечева в студиото на “Законът и Темида “

Темата разяснява в “Законът и Темида “ психологът Мариета Гечева от Асоциация „ Родители “

“В момента децата прекарват повече време в онлайн пространството. Разговорът за потреблението на интернет е нещо, което би трябвало да се състои още на 5-6 годишна възраст за това защо би трябвало да се внимава в интернет.

Контактите с непознатите и търсенето на наличие са доста значими тематики за диалог.

Случва се деца да основават наличие с голи клипчета и фотоси, които популяризират. Те го вършат несъзнателно. Склоняването на дете да направи подобен материал със себе си и да го изпрати на отсрещната страна не вменява виновност в детето. Често детето опитва, желае да се усеща пораснало и харесвано. Отсрещната страна злоупотребява с това, което изпраща детето.

Преди да се случат тези неща с едно дете в мрежата седи въпросът това дете да бъде квалифицирано и образовано .

Чуйте Мариета Ганчева в звуковия файл.
Снимки: БНР, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР