Третиране на пчелите с масло от ела против акари. Днес

...
Третиране на пчелите с масло от ела против акари. Днес
Коментари Харесай

Третиране на пчелите с масло от ела против акари

Третиране на пчелите с масло от ела срещу акари. Днес пчеларството е много развъртян бранш на стопанската система във всички страни. Може би най-сериозният проблем при развъждането на медоносните пчели е инзвазивната болест вароатоза . Също по този начин акарозата не е за подценяване.

Вароатозата е паразитно заболяване на пчелните фамилии, провокирано от вароа акара – паразитен кърлеж. Този пакостник се храни с кръвта на пчелите (хемолимфата) и може да докара до съществени болести и вируси, ослабвайки пчелното семейство. В по-тежка форма, пчелното семейство умира.

Сега ще разгледаме по какъв начин бързо да идентифицирате тези 2 болести и по какъв начин дейно да се борите с тях благодарение на масло от ела. И по този начин:

Какво е това вароатоза и акароза при пчелите?

@ Вароатозата е заболяване, породено от акарите вароа ( Varroa destruktor ). Паразитите се откриват по телата на пчелите, търтеите, по търтеевото пило и по-рядко по пчелното пило. Тялото на вредителя е малко, сплескано и кафяво на цвят.

Акарите се хранят с хемолимфата на пчелата, като вършат пункция сред главата и гръдния панер, гърдите и корема или сред първите три сегмента на корема. Когато едно пчелно семейство е мощно инфектирано, паразитите могат ясно да се видят с просто око върху възрастните пчели.

@ Акарозата е заболяване, породено от акара акарапис ( Acarapis Woodi ). Паразитите се заселват в дихателните органи на пчелата. Пробивайки трахеята по време на развиването, кърлежът се храни с хемолимфа. Безсимптомният интервал на инвазия може да отнеме до 5 години. Това е най-голямата заплаха, защото за дълъг интервал от време инфекцията може да възникне освен в нефункциониращ пчелин, само че и отвън неговите граници.

Вторичен източник на болест от въпросните заболявания са засегнатите фамилии и отделените от тях пчелни рояци. Паразитите могат да обхванат в пчелина, когато пчелите и търтеите обикалят на всички места. Болестите могат да се проявят когато и да е на годината.

Симптоми на зараза и лекуване – отнасяне на пчелите с масло от ела

Всеки пчелар би трябвало да знае по какъв начин да разпознае заболяването по нейната симптоматична картина. Това ще помогне да се стартира лекуване в точния момент и да се предотврати всеобщ мор. При двете обсъждани болести признаците ще бъдат разнообразни. Основните признаци на инвазивни болести са:

Вароатоза при пчелите:

  • закъснение на развиването на пчелите;
  • съществуването на недоразвити какавиди на входа и на дъното на кошера;
  • появяването на дребни, отслабени пчели с деформирани крила;
  • кафяви плаки по тялото на възрастните пчели;
  • безпокойствие през зимата;
  • огромно количество подмор;

Акароза при пчелите:

  • неспокойно излизане от кошера през пролетта;
  • ниска дарба за летене;
  • индивидите пълзят най-вече по земята с отворени крила;
  • през лятото признаците се „ изглаждат “, защото множеството инфектирани човеци отлитат и умират отвън пчелина;

При вароатоза и акароза се прави фумигация с подобаващ препарат (лекарство). Фумигацията  е способ за надзор на вредителите, при който пространството се изпълва напълно с газообразни пестициди /фумиганти/, с цел да се унищожат.

При опушване на вашите пчели против акари може да изберете оксалова киселина или амитраз (не се препоръчва). Може да ползвате и специфични ленти за опушване. Такива да вземем за пример са лентите фолбекс Folbex VA (еднократна доза 0,5 гр) или етерсулфонат – 30% (0,3 гр на обработка). Необходимата доза се нанася върху специфична лента от плътна хартия, след което се възпламенява и се оставя да опушва в кошера.

Третиране на пчелите с фенотиазин. Терапевтичните операции се организират напролет и есента при температура не по-ниска от +15°C. Използва се органичното съединяване фенотиазин. Обработките се повтарят всяка седмица. В продължение на един месец се организират 3 курса. През целия интервал на обработка всички боклуци би трябвало да се обезвреждат посредством изгаряне.

Третиране на пчелите с масло от ела срещу акари – изгоди

Използването на масло от ела (пихта) е адювант в главната терапия с химикали и физични способи. Освен това естественото „ лекуване “ е дейно в началните стадии на инфекцията. Препаратът от ела е естествена суровина, заради което не провокира странични резултати като интоксикация при пчелите.

Основните преимущества на потреблението на натурално масло от ела са:

  • повишение на имунитета при пчелите;
  • няма негативно влияние върху околната среда;
  • стимулиране на развиването на повече пило;
  • повишение на зимната резистентност на пчелните семейства;

Терапевтичният резултат се дължи на обстоятелството, че всички елементи (иглички, кора, дърво, шишарки) на елата съдържат необятен набор от фитонциди . Те имат антиакарициден резултат и също по този начин играят ролята на натурален антибиотик.

Обработката на кошерите би трябвало да се прави според избрани правила. В противоположен случай всичките ви старания ще бъдат напразни. Работата стартира напролет, преди започването на интезнивния летеж, когато температурата на въздуха доближи +15°C. Честотата на операциите е 2 пъти с период от 8-10 дни. През есента, след основната паша, се правят две сходни третирания със същите шпации от време.

През лятото, почти от края на юни, се правят три третирания през същия период. Оптималната температура на въздуха е в границите на +15…+30°C. Цялата работа се прави вечер, откакто летящите пчели се върнат в кошерите.

Инструкция малко по малко

Премахнете 1 или 2 медни рамки, раздалечете останалите. Изрежете търтеевото пило. На дъното на кошера поставете лист дебела хартия, напоена с вазелин. Нанесете маслото от ела върху лист картон в размер на 1-2 мл на семейство. Поставете картона върху рамките, с третираната повърхнина надолу. Покрийте с платно.

Затворете входа за 2 часа. След избраното време отворете входовете. Оставете картона в кошера за още 72 часа. Всяка заран сменяйте листа хартия от дъното с нов, като не забравяйте да нанесете вазелин – кърлежите ще паднат и ще залепнат върху него.

Ето и едно видео за лекуване на пчелите с масло от ела :

Профилактика на заболяванията по пчелите – отнасяне на пчелите с масло от ела

За да се защищити една пчела от заразяване с заболявания или паразити, тя се нуждае от подобаващи грижи. Повечето болести прогресират заради понижен имунитет. За да се избегне това, фамилиите би трябвало да бъдат третирани навреме с превантивни съединения. За тази цел може да се употребява масло от ела.

Основни превантивни ограничения за предотвратяване от вароатоза и други болести от разнообразни типове:

  • Спазване на хигиена при хранене на пчелите.
  • Провеждане на лабораторни проучвания за идентифициране на болести през целия сезон.
  • Местоположението на пчелините е надалеч от нечисти водоеми и животновъдни обекти.
  • Цялостна стерилизация на оборудването и кошерите.
  • Проследяване на динамичността на повишаване на пчелните фамилии за попречване на обири, скитничество и роене на пчелите .
  • Провеждане на превантивни лекувания с потребление на масло от ела и акарицидни медикаменти напролет и есента.
  • Качествена подготовка на пчелните фамилии за зимуване. Ако е належащо, заменете нискокачествения мед със захарен сироп .

Етеричното масло от ела безспорно е ефикасен естествен препарат за лекуване и профилактика на разнообразни болести при пчелите. Той се комбинира съвършено с другите препарати и разрешава доста да се увеличи устойчивостта на пчелите към негативните фактори на околната среда.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР