Как лесно да различим ядливата гъба от отровната с прост

...
Как лесно да различим ядливата гъба от отровната с прост
Коментари Харесай

Как лесно да различим ядливата гъба от отровната с прост трик

Как елементарно да отличим ядливата гъба от отровната с елементарен трик. Всяка година в България се записват няколко десетки души, които се отравят с гъби. За страдание някои случаи приключват с съдбовен излаз.

Така да вземем за пример гъбата зелена мухоморка може да аргументи тежко отравяне. Според здравната статистика голям % от всички смъртни случаи се дължи на тази гъба. Дори поглъщането на една четвърт от зелената мухоморка може да бъде съдбовно.

За да не се случи това, специалистите предлагат да следвате главното предписание при събиране на гъби, а точно: в случай че не сте сигурни, не ги събирайте .

Как елементарно да отличим ядливата гъба от отровната с елементарен трик

Ядливите типове гъби имат пореста конструкция на шапката или по-точно на ламелите – спорообразуващият пласт на гъбата. В множеството случаи (с дребни изключения) те са годни за консумация. Тръбестите ламели съставляват дребни тръбички (пори), които се отделят елементарно от плодното месо ( масловк а,  манатарка и т.н.).

Отровните типове гъби , в противен случай, имат пластиничеста ламелна конструкция на шапката. Тоест ламелите са под формата на пластинки. Тази конструкция е присъща на множеството негодни за консумация гъби.

Стъблото на ядливите гъби нормално постоянно е централно, твърдо, удебелено и нечупливо. Повърхността на шапката постоянно е плоска, гладка и изпъкнала по форма. Никога не е фуниевидна, камбановидна или увиснала, както при гъбите с пластиничеста ламелна конструкция на шапката. В цвят, като предписание, има бели, розови, червени, жълти, кафяви, маслинени и по-рядко черни тонове. Месото нормално е удебелено (месесто) и гъсто.

Според опитните гъбари, начинаещите берачи на гъби е по-добре да се съсредоточат върху събирането на тръбести гъби – борова манатарка, масловка, брезова манатарка. Повечето от тях са класифицирани като годни за консумация.

По-трудно е с типовете гъби, които имат пластиничеста ламелна конструкция. Много от тях имат доста сходни двойници. Например, в допълнение към вкусните медени гъби, има подправени медени гъби, а някои гъби изненадващо наподобяват на печурки или на гъбите гълъбки .

Как да се предпазим от отровни гъби?

Как елементарно да отличим ядливата гъба от отровната? Кошмарът на всеки гъбар е да обърка ядлива гъба с отровна. Не би трябвало да разчитаме на шанса при събиране на гъби в гората. Трябва да се подготвим авансово, като се образоваме за типовете гъби с илюстровани енциклопедии и научни управления. Това е единственият метод да разберете всички нюанси на разликите сред ядливите, условно годните за консумация и отровните гъби.

Важно: всички гъби са разграничени на ядливи, условно ядливи (или негодни за консумация) и отровни. Условно ядливите гъби могат безвредно да се употребяват след дълготрайно варене. Например гъбите Lactarius resimus , смръчкула и пънчушка , които спадат към тази категория гъби, би трябвало да се варят минимум 40 минути и по-късно да се изплакнат с гореща вода.

Най-често отравянето с условно годни за консумация гъби се случва вследствие на неправилното им подготвяне. Забранено е да се употребяват условно годни за консумация гъби без специфична обработка – авансово накисване, топлинна обработка и изхвърляне на бульона.

Как се консервират гъби сърнели по разнообразни способи

По-добре е да отидете за гъби в гората, съпроводени от умел берач на гъби, който може да ви показва годните за консумация гъби. В процесът на събиране на гъби би трябвало да се помни, че от по-разпространените гъби в България, манатарките, гъбите патешки крайник , масловките, печурките и сърнелите са несъмнено годни за консумация гъби. Само тези гъби могат да се употребяват за подготвяне на ястия с гъби без авансово варене.

Вижте още по какъв начин да проверим дали са отровни гъбите !

Запоменете, че в огромна част от случаите, при пострадване (отчупване на парче) от токсичен тип гъба, месото бързо стартира да посинява. Това е сигурен знак, че би трябвало да изхвърлите тази гъба и да си измиете ръцете със сапун. Но има и типове отровни гъби (като зелената мухоморка), които не трансформират своя цвят.

Ето за какво би трябвало доста добре да познавате гъбите, които ще берете. И постоянно варете гъбите във вода за най-малко 40 минути, преди да започнете да ги готвите или пържите. С това завръшва тематиката ни “ по какъв начин елементарно да отличим ядливата гъба от отровната с елементарен трик “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР