Данъчно облекчение за деца – върнете си по 600 лева

...
Данъчно облекчение за деца – върнете си по 600 лева
Коментари Харесай

Данъчно облекчение за деца – върнете си по 600 лева на дете

Данъчно облекчение за деца – върнете си по 600 лв. на дете. През 2023 година всички родители още веднъж ще могат да употребяват данъчни облекчения за своите деца. Размерът на данъчното облекчение си остава в същия размер както предходната година. На 17.11.2023 година на „ Държавен вестник “ бяха публикувани  новите мостри на данъчните заявления .

Съдържание:

  • Данъчно облекчение за деца за 2023 година – декларация пример
  • Данъчно облекчение за деца с увреждания за 2023 година – декларация пример
  • Какъв е срокът за подаване и по какъв начин сами да подадем декларация за прилагане на данъчно облекчение за деца за 2023 година?
  • Как става самото електронно попълване на декларацията с ПИК?

Важно:  Преди да визиите нужните документи за прилагане на данъчно облекчение при годишно облагане, би трябвало да ревизирате вашата данъчно-осигурителната сметка. Ако имате неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, би трябвало да ги погасите, с цел да се възползвате от данъчната отстъпка.

Данъчно облекчение за деца за 2023 година – декларация пример

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи (основата, върху която се начислява данък) по член 17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума. Размери на данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ) са:

  • 6 000 лв. – при едно ненавършило пълноправие дете (сумата която ще си върнем е 600 лева);
  • 12 000 лв. – при две ненавършили пълноправие деца (сумата която ще си върнем е 1 200 лева);
  • 18 000 лв. – при три и повече ненавършили пълноправие деца (сумата която ще си върнем е 1 800 лева).

За 2023 година годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец се понижава с разликата сред допустимия размер за 2023 година на данъчното облекчение за деца и размера на употребеното данъчно облекчение от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ за същата година.

Това е по този начин, защото данъчните облекчения се употребяват преди всичко за приходите, които се таксуват с налог върху общата годишна данъчна основа (доходи от трудови правни отношения, друга стопанска активност, наеми, продажба на имущество, други източници) и по-късно от годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

ВАЖНО: Родители, които през цялата 2023 година са били в майчинство , не могат да употребяват данъчните облекчения. Данъчното облекчение обаче може да се употребява от другия родител. 

Облекченията се ползват  единствено от единия родител . Ако обаче размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата може да се употребява от другия родител.

Той би трябвало да подаде годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2023 г. Сумарно размерът на данъчното облекчение, употребен от двамата родители, не би трябвало да надвишава посочения нагоре размер, избран съгласно броя на децата.

Данъчни облекчения за деца могат да употребяват както локални, по този начин и чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в страна – членка на Европейски Съюз, или в друга страна – страна по съглашението за Европейско икономическо пространство.

За да употребяват облекченията, към 31 декември 2023 г. родителите не трябва  да са лишени от наставнически права, а детето не би трябвало да е настанено отвън фамилията. Тук може да изтеглите самата декларация за прилагане на данъчните облекчения за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ:

Изтегляне

Данъчно облекчение за деца с увреждания за 2023 година – декларация пример


Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) е 12 000 лева за развъждане на едно дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане, избрани с влезнало в действие решение на способен орган (ТЕЛК/НЕЛК). То се приспада от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.

Облекчението се дефинира съгласно броя на децата с увреждания и няма ограничавания за оптималния му размер – да вземем за пример за две деца с увреждания размерът на облекчението ще бъде 24 000 лева (сума за приемане до 2 400 лева.) 

За 2023 година годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец се понижава с разликата сред 12 000 лева и размера на употребеното данъчно облекчение за деца с увреждания от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ за същата година.

Тук може да изтеглите самата декларация за прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ :

Изтегляне

Какъв е срокът за подаване и по какъв начин сами да подадем декларация за прилагане на данъчно облекчение за деца за 2023 година?

Пред работодателя се подава или една декларация, или и двете – за деца с увреждания, в период от 30 ноември до 31 декември 2023 година. В този случай, работодателят пресмята удържания допълнително налог за 2023 година и възвръща на лицето разликата до края на януари 2024 година.

Най-удобно и елементарно е  онлайн попълването и подаването на декларация.  Тогава огромна част от изискваните данни биват автоматизирано попълнени от регистрите на Национална агенция за приходите и това много облекчава задачата. Единственото, което ни би трябвало, е ПИК код в системата на Национална агенция за приходите. Издава се гратис и става бързо, в случай че към момента нямате подобен!

Как става самото електронно попълване на декларацията с ПИК?

Ето какви стъпки би трябвало да създадем:

  1. Влезте в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите и се идентифицирайте посредством своя ПИК код. След като попълните вашето ЕГН и вашият ПИК код, натиснете ВХОД. Ще се зареди страницата, в която може да изберете мечтаната услуга. Услугата, която би трябвало да изберете, е  Приемане на годишна данъчна декларация по член 50 . Натискате в тази страница бутона ПОДАВАНЕ.
  1. Ще ви излезне екран с инструкции за попълване. В лявата част има общи инструкции и зелен бутон „ Зареди настоящи данни, подадени към Национална агенция за приходите “. След като се натисне бутона, автоматизирано се маркират в жълто приложенията, за които има данни.
  1. Избира се част III. Излиза екран с приложения към декларацията, където би трябвало да изберете Приложение 10: Ползване на данъчни облекчения . Отбелязва се дребното квадратче в дясно против приложението. Квадратчето би трябвало да стане синьо с бяло тикче.
  1. Маркира се и Образец 2005: Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчно облекчение за деца . Натиска се бутон ПОТВЪРДИ. По този метод приложението и декларацията стават отворени за попълване.
  1. В левия ъгъл на страницата се избира Приложение 10 . Отивате на част VI Данъчно облекчение за деца или част VII Данъчно облекчение за деца с увреждания . В взаимозависимост от броя на децата, избирате съответното квадратче (става синьо с бяло тикче).
  1. Попълвате част IX „ Ползване на данъчните облекчения по ЗДДФЛ и при използване на способ за отбягване на двойното данъчно облагане „ Освобождаване с градация “. В ред 7 или 8, колона 4 се попълня съответното данъчно облекчение (попълва се данъчната основа, а не сумата, която ще получите като облекчение – т.е. при едно дете се попълня 6000 лева, при две деца 12 000 лева и т.н.). Натиска се бутонът Потвърди в края на страница.
  1. Следва попълване на Образец 2005: Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчно облекчение за деца . Избира се от лявата част на екрана Образец 2005, попълня се информацията и се натиска бутон ПОТВЪРДИ.

Как да отключим телефона си, в случай че сме не запомнили паролата, ПИН кода или шаблона

Необходимо е да отворите и потвърдите едно по едно всички приложения, маркирани в жълто. Всяко от доказаните приложения ще се маркира със зелена точка. Ако работите на трудов контракт, Приложение 1 е другият детайл от декларацията, който би трябвало да се попълни (и в който ще излязат автоматизирано данни, подадени от работодателя).

После отивате на Част IV Изчисляване на налога върху общата данъчна основа . Проверявате информацията и въвеждате своя настояща банкова сметка, по която желаете да получите заплащането. Отново се натиска ПОТВЪРДИ.

За подаване на декларацията натискате бутона ПРОВЕРКА И ПОДАВАНЕ. Отново ще изиска попълване на ПИК. При сполучливо изпращане на декларацията, ще ви излезе известие за това на екрана.

Ако се съмнявате дали сте съумели да подадете документите, след известно време може да ревизирате на същото място в уеб страницата на Национална агенция за приходите, като натиснете бутона ПОДАДЕНИ ДАННИ.

Описанието нагоре включва само попълването на приложенията в годишната данъчна  д екларация, свързани с данъчните облекчения за деца. Всеки самичък би трябвало да реши дали има и други условия за обявление по отношение на приходите му през 2023 година и надлежно, в случай че е належащо, да попълни и други приложения от данъчната декларация.

Ако електронното подаване на декларация ви тормози, всяко физическо лице, което не е самоосигуряващо се, може да подаде годишната данъчна декларация  и на място в съответния офис на Национална агенция за приходите  по непрекъснат адрес. Там чиновник на Национална агенция за приходите ще може да ви съветва при попълването на декларацията и приложенията.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР