Трета световна война? Тази реална опасност надвисва над човечеството през

...
Трета световна война? Тази реална опасност надвисва над човечеството през
Коментари Харесай

Рискът от Трета световна и горещата линия между Русия и САЩ

Трета международна война? Тази действителна заплаха надвисва над човечеството през октомври 1962. Съветският съюз разполага нуклеарно оръжие на територията на другарската островна страна Куба - само на 180 километра от територията на другата суперсила, Съединени американски щати. Американците правят оценка това деяние като сериозна опасност и постановат морска обсада. Свален е един американски аероплан и всички към този момент чакат замяна на нуклеарни удари. В последния миг обаче руският водач Никита Хрушчов афишира по радиото, че Москва изтегля ракетите. Светът си отдъхва.

Шокът е голям

Шокът от разминалата се на косъм нуклеарна война е проникнал толкоз надълбоко, че двете враждуващи страни - комунистическият Съюз на съветските социалистически републики и капиталистическите Съединени американски щати - са принудени да помислят за някакви минимални ограничения на взаимно доверие. Така се стига до ангажимента сред двете столици да бъде открита непрекъсната гореща информационна линия.

Десет месеца по-късно, на 30 август 1963 година тази линия влиза в деяние. Любопитното е, че не става дума за телефон, а за телеграфен уред, по който може да се разменят незабавни текстови известия. Тази технология даже по това време към този момент е остаряла, само че по тази причина пък, за разлика от телефонната линия, " не може да бъде подслушвана ", както изяснява в изявление за Дъждовни води историкът Бернд Грайнер.

Той разяснява, че Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики по никакъв метод не желали в тяхната връзка да се месят трети страни - тъкмо заради това телеграфната връзка била най-подходящото решение.

В някои игрални филми ни демонстрират червен телефон като уред, по който действа горещата линия, само че това е художествена небивалица. Въпреки това горещата линия има свое лично алегорично значение. " Това е сигнал към останалия свят и към интернационалната общественост, че двете страни правят оценка значимостта на директната връзка между тях и не желаят да позволен възникването на спешни обстановки като тази от октомври 1962 ", споделя историкът Бернд Грайнер, който учи епохата на Студената война.

Той цитира казаното от тогавашния президент на Съединени американски щати Джон Кенеди и от неговия министър на защитата Робърт Макнамара: " Стигнахме до самия лимит на своята правоспособност ". С други думи, поуката от Кубинската рецесия гласи: такива обстановки не могат да се плануват, по тази причина би трябвало да се разчита на връзката и положителната воля на двете страни.

Горещата линия като телеграфна връзка не е била употребена толкоз постоянно. " Няколко пъти е включвана за механически проби, само че до потреблението ѝ в напрегнати обстановки не се стигнало ", изяснява историкът.

Когато през идващите години светът още веднъж се оказва на ръба на огромни войни, към този момент звъни същински телефон. Например по време на по този начин наречената Шестдневна война от 1967 година и на войната, почнала на празника Йом Кипур през 1973 - и в двата спора Съединени американски щати застават на страната на Израел, а Съветският съюз поддържа арабските сили.

Октомври 1962: гласоподаване в Организацията на американските страни Снимка: akg-images/picture alliance

Постепенно от класическия бакелитов телефон се минава към връзка по сателитна връзка. На 9 ноември 1989 година пада Берлинската стена, а през лятото на 1991 година се разпада Съюз на съветските социалистически републики - в рамките на тези две великански събития горещата линия сред Москва и Вашингтон очевидно действа добре и не се стига до никакви насилия.

Днес, в епохата на интернет, на безбройните спътници и на оптичните кабели съществуват редица други сигурни способи за връзка. Пряката връзка сред столиците на Съединени американски щати и на Русия към този момент от години е напълно в крайник с най-новите технологии. Но канали за спешна връзка бяха отворени и сред други страни, и сред други столици.

От началото на нападателната война, която през февруари 2022 година Русия стартира против суверенната украинска страна, горещата линия " Москва-Вашингтон "  вероятно даже прегрява. Никой не знае обаче сигурно дали и какъв брой постоянно се беседва по нея. " За тази връзка несъмнено не се приказва обществено ", изяснява историкът Бернд Грайнер.

Как поддържат връзка Съединени американски щати и Русия през днешния ден?

Знае се единствено, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на няколко пъти е приказвал с президента на Русия Владимир Путин. " Но какво се случва оттатък тези диалози, на междинното управническо ниво или сред военните - за това можем единствено да гадаем ", споделя историкът. Той си признава, че не знае дали горещата линия въобще може да способства нещо в изискванията на сегашната война.

" Проблемът е в това, че нормалната връзка сред военните и сред дипломатите на практика е прекъсната. На това ниво е настъпило цялостно мълчание. Тъкмо с това днешната обстановка се разграничава от десетилетията на Студената война ", споделя историкът, визирайки точно тези десетилетия, когато породи " аленият телефон ".

***
Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР