Треньорската сага в Левски приключи по изненадващ за мнозина начин.

...
Треньорската сага в Левски приключи по изненадващ за мнозина начин.
Коментари Харесай

Николай Костов - чешитът, който вече е пил от горчивата левскарска чаша

Треньорската сага в Левски завърши по неочакван за мнозина метод. От през днешния ден футболната орис на " сините " е поверена на Николай Костов. Специалист, който до тази заран въобще не беше слаган измежду евентуалните претенденти за нов ментор. Дали от " Герена " ловко са замаскирали договарянията, или това е вид " В ", " С "..., надали ще разберем.

От една страна обаче ръководещите клуба вярно не поеха риска с задграничен треньор, само че пък несъмнено сюрпризираха с избора на Костов. Така или другояче, на който и български експерт да беше заложено, то той мъчно щеше да влезе в обувките на Станимир Стоилов. Едва ли в миналото ще има и любовта на почитателите.
 Николай Костов е новият старши-треньор на Левски
Край на сагата! Левски разгласи името на новия си треньор

" Сините " заложиха на български специалист

По-странното обаче е, че 59-годишният нов лидер на Левски към този момент имаше своя късмет да блесне на стадион " Георги Аспарухов ", само че беше уволнен едвам след 11 мача отпред. Това се случва в интервала ноември 2011 година - март 2012-а. Или иначе казано - тъкмо 143 дни.

Като някакво опрощение може да се сочи, че по това време състезателен шеф на Левски е Георги Иванов-Гонзо. От първия ден на взаимния си престой ясно проличава, че двамата не се спогаждат добре. Самият Костов визира ръководителя още на първата си конференция, когато споделя, че тимът към този миг играе трагично, а до назначението му е воден точно от " синята " легенда.

Изобщо първият му престой в Левски може да се сочи за неуспех. Според изявления на тогавашния вестник " Меридиан Мач ", Николай Костов е могъл да бъде уволнен единствено 60 дни след назначението си, защото е бил обвинен, че взе участие в спекулация с комисионни, която вбесила Тодор Батков, Иво Тонев и Георги Иванов.

На " Герена " стигнали до това просветление, защото едни от привлечени играчи тогава, Нуно Пинто и Кристовао Рамос, били клиенти на персоналния сътрудник на Костов - Костас Каравидас. Кипърският управител сякаш взел близо 180 000 евро комисионни по покупко-продажбите. Мерникът на Костов бил вдигнат и поради бразилеца Зезиньо, който идва по негово гледище в Левски, само че пък се проваля на медицинските проби поради хронична травма в коляното.
 Попето размаха пръст на Европа: Лавината идва!
Попето размаха пръст на Европа: Лавината идва!

Бившият национал е оптимист

Играчите от състава на Левски по това време пък не одобрявали методите му на работа, най-много поради решението да забие на аварийна пейка досегашния водач в центъра на защитата Йордан Милиев.

Но това са обстановки отвън терена. На аварийна пейка Костов е отличен. Особено по днешните снижени за Левски критерии. Стартира със седем следващи победи, преди да пристигна отпадането от Локомотив (Пд) за Купата на България. Следват още триумфи против Славия и Ботев (Враца), с цел да се стигне до провалянето с 0:1 от Миньор (Перник), което се оказва и неговият финален работен ден в клуба. Сухата статистика единствено демонстрира, че неща разнообразни от футболните, са довели до раздялата му с гранда.
анкета
ТОПСПОРТ ви пита: Доволни ли сте от назначението на Николай Костов за треньор на Левски?
Да, това е умел експерт, който ще помогне за възхода на тима. Не, тотална неточност! Резултатите и играта на Левски ще дадат отговор на този въпрос. Искаме си Мъри! По-добре някой чужденец. Кокала! Нямам мнение.
Да, това е умел експерт, който ще помогне за възхода на тима.

Не, тотална неточност!

Резултатите и играта на Левски ще дадат отговор на този въпрос.

Искаме си Мъри!

По-добре някой чужденец.

Кокала!

Нямам мнение.

По време на Костов, Левски има много порядъчен тим, като на вратата е Пламен Илиев, а пред него карето бранители са Дъстли Мюлдер, Йордан Милиев, Сюлейман Диамутен и Нуно Пинто. Орлин Старокин и Владимир Гаджев са опорни халфове. По крилата работят Тони Калво и Кристовао Рамос, а зад централния нападател Иван Цветков работи Дарко Тасевски.

Освен в родния Добруджа и Левски, Николай Костов работи за много малко и в Ботев (Пловдив). Изкара до четвъртия кръг на сезон 2016/17, като влиза в неразгадаем спор с тогавашния президент Ангел Палийски и подава оставка дружно със спортния шеф Георги Марков.
 Радост в Левски - Кордоба е възобновен
Радост в Левски - Кордоба е възобновен

Новината разгласи самият състезател

Общо взето, новият треньор на Левски е надалеч по-уважавано име в страните от някогашния Съветски съюз, където построи задоволително добра известност име. Отбори от Армения, Украйна, Русия и Казахстан са индикатор за добре свършена работа. Известно отчаяние е, че триумфите му стигат единствено до една Купа на Кипър през 2002 година и един край за националното отличие на Украйна през 2010.

Като край може да обявим, че Левски поема извънреден риск с назначението на Костов. Добричлията несъмнено не е човек, който би търпял вмешателство в работата си. Обича да влиза в свадите, а и не е измежду експертите, отдаващи се на дълготрайни планове. Няма славата да дава път на млади футболисти. Рядко е бил забъркан в борба за купата... И още куп сходни аргументи, които вършат решението на Наско Сираков повече от необичайно.

Явно с него от " Герена " търсят бързи резултати, само че дали някои уроци обратно във времето не е по-добре да бъдат научени, в сравнение с повторени!?

Оставяме новия треньор на " сините " да ни оправдае, въпреки всичко както гласи известна хумореска отпреди години: " Няма слаб Костов! ".
 Николай Костов е новият старши-треньор на Левски
Край на сагата! Левски разгласи името на новия си треньор

" Сините " заложиха на български специалист
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР