Треньорът на Арда Кърджали, Георги Чиликов, даде ексклузивно интервю за

...
Треньорът на Арда Кърджали, Георги Чиликов, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Георги Чиликов: Българският футбол страда от липса на добри 9-ки, положението на бургаския футбол е срамно

Треньорът на Арда Кърджали, Георги Чиликов, даде извънредно изявление за уеб страницата. Той показа усещанията си след първите няколко седмици отпред на кърджалийци, изтъквайки проблемите, които ще би трябвало да позволи, както и позитивните страни, на които се натъкнал. Бившият голаджия не пропусна да означи, че сега България разполага с прекомерно малко качествени централни нападатели, добавяйки, че по негово време конкуренцията на този пост е била надалеч по-сериозна.

Бившият стрелец на Левски отхвърли да дава оценки на актуалното управление на „ сините “, споделяйки, че текучеството на футболисти пречи за развиването на отбора. Той приключи и с много остри думи към управниците на футбола в родния му град Бургас, определяйки положението на футбола в морския град като „ срамно и позорно “.

Здравейте, господин Чиликов! От едвам няколко седмици сте отпред на Арда, само че към този момент минаха задоволително мачове. Какви са първите Ви оценки за представянето?

Не мога да кажа, че представянията за момента са положителни, само че предвид на показаното от началото на сезона тимът не се намира в най-хубавото си положение. Най-вече в психическо и мотивационно отношение. Не е това тимът, който беше през предишния сезон. Трябва да подобря нещата, с цел да реализираме и по-добри резултати.

Повлия ли промяната на треньора и несигурността към финансовото положение?

Лично аз не виждам финансови проблеми, изключително във връзка с точността. За мен повлия присъединяване в евротурнирите. Да слезеш от мачовете в Европа назад към нашата действителност основава катаклизми съвсем непроменяемо, потвърдено е неведнъж през годините. По-точно срещата с действителността се отразява отрицателно на родните тимове. Тръгването на избрани футболисти през последните 6-7 месеца, както и някои травми, също доведоха до дисбаланс. Ръководството продължава да търси футболисти, с цел да подсилим конкуренцията. Играчите, които са тук обаче имат чудесна работна нравственос.

В кой аспект имате най-вече работа за извършване оттук нататък?

Бих споделил, че най-вече работа ще има във връзка с мотивацията. Друг аспект е селекционният, както споделих имаме потребност от няколко играчи, с цел да се подсилим. Подчертавам обаче, че в случай че вземем играчи, то ще са такива, които да укрепват тима, а освен, с цел да запълваме численост.

В добър миг ли идва паузата за националните тимове, с цел да имате повече време с тима?

Щеше да е по-добре, в случай че бяхме взели мача с Черно море, само че изцяло бих споделил, че моментът беше добър. За мое страдание обаче имахме непредвидени проблеми, тъй като Жуниньо и Руменов се разболяха и не упражняваха пълноценно няколко дни, тъй че не успяхме да упражняваме в цялостен състав. Бях запланувал друго, само че болестта на тези играчи ни сътвори неприятности.

Каква е задачата до края на сезона?

В момента, почтено да си призная, мисля мач за мач. Важно е да трупаме точки и да изградим някакъв жанр. Аз имам хрумвания за това по какъв начин желая да наподобява отборът, само че за момента не може да си позволим внезапни промени. В момента, в който се опитаме да сме по-агресивни и незабавно позволяваме гол, което не ми подхожда. Сега няма да мога да опитвам, ще ми трябват 5-6 контроли и няколко играчи, с цел да се опитаме да изградим нещо друго.

Години наред сте работили в щаба на Димитър Димитров-Херо. Колко потребно беше да се обучавате от един от най-изявените родни експерти?

Да, 5-6 години сме работили дружно и ежедневно съм попивал от него. Разбира се, заимствал съм доста неща в решаването на проблеми в отбора, като и до ден сегашен се поучавам с него. Искам да вкарам и нещо от себе си, несъмнено. От Херо постоянно може да се получи същински съвет, тъй че няма нищо неприятно в това да се допитвам до него.

На кои правила в играта на Вашите тимове държите най-вече и какъв е мечтаният образ, който желаете да виждате?

Ще желая всички футболисти да вземат участие в двете етапи, отмерено. Трябва да имаме доста дейни крайни играчи – бекове и крила, основно експанзия по фланговете ще диря.

По време на кариерата Ви бяхте измежду изявените стрелци в родния шампионат. Сега към този момент работите с един от надарените нападатели у нас – Тонислав Йорданов. Вижте ли в негово лице състезател, който занапред може да стигне и до по-високо равнище?

Абсолютно, има качествата да го направи. Има 1-2 казуса, които би трябвало да реши, за които ще си приказваме, само че познавайки го по-отблизо към този момент съм уверен в качествата му и не мисля, че ще сгреша с преценката си за нападател. Ако почисти дребните елементи, той има невероятната дарба да бележи постоянно, да играе в двете етапи и прочие. Ако отиде в по-голям тим, по-класен, ще вкарва и още повече попадения. Това обаче зависи от него, защото той има голям капацитет.

Страда ли родният футбол и националният тим от неналичието на задоволително положителни голмайстори в последните години и имаме ли проблем с произвеждането на съвременни 9-ки?

Естествено. Като съпоставяме моите набори – сред 1980 и 1990-та и там забележим имена като моето, Димитър Бербатов, Мартин Камбуров, Светльо Тодоров, Гонзо, Валери Божинов. Само в този момент изброих петима-шестима класни нападатели, а това е без даже да загатвам Мартин Кушев и други, които са от идващото потомство. Това са стрелци, които се подвизаваха в националните тим преди десетина години.

В момента мъчно се намират типични нападатели, които са мощни в пенала и към пенала. В момента Наско Илиев значително извършва тази роля, както и Калоян Кръстев, който обаче има още много да надгражда, с цел да е същински на равнище за националния тим. Илиев обаче има качествата и характерностите, с цел да води офанзивата. Той е индивидът, който е измежду водещите фактори в състава. Това е прекомерно малко обаче за родните стандарти.

Аз виждам и около моите синове, че се работи в школите, най-малко в някои от тях. Има сериозна работа, само че може би е въпрос и на генерации. Като цяло обаче се работи в тази тенденция, сигурно, дори и да има места, в които не се работи дотам. Спрямо интервала, в който аз израствах, подготовката е надалеч по-сериозна и в доста по-голяма степен се обръща внимание на самостоятелните тренировки.

Ще Ви върна обратно към игралната Ви кариера. Вие сте били част от Левски и ЦСКА, в това число печелейки наградата за голмайстор на родния хайлайф със „ синия “ екип. Как се чувствате във връзка със събитията към Левски в последните 18 месеца?

Вижте, аз съм общо взето всеки ден на „ Герена “ около моите деца, само че не съм във вътрешността в нещата. Има доста странни обстановки към Левски. Не желая да се изричам като всеки някогашен състезател, който да дава ум. Бях част от селекционния развой преди няколко години, има доста учудващи прехвърляния – дали поради финанси, или поради нещо друго. Текучеството на играчи също е фактор, само че при липса на резултати това е постоянно срещана процедура. Прекалено доста хора дават ум, само че малко знаят каква е действителността.

Страда ли родният футбол, в случай че един от грандовете не е на нужното равнище?

Страда, несъмнено. Винаги е хубаво във футбола да има конкуренция, единствено това ще кажа.

Вие сте израснали в Бургас и първите години от кариерата Ви са минали в Черноморец и Нефтохимик. Какви са аргументите, с цел да се стигне до актуалната обстановка и какво би трябвало да се промени?

Срам и срам е актуалното състояние в Бургас. Срамно е за всички хора, които сме свързани с футбола по някакъв метод. Аз си потеглих преди 7 години, тъй като просто не виждах никакво бъдеще. Хората, които управляват футбола там, са некомпетентни и цялостни егоисти. През годините в двата клуба се взеха извънредно доста неверни решения, само че всеки си носи следствията от дейностите. Бургас загуби тимове, игрища и аудитория. Никой не желае да налива пари.

В момента и двата клуба се ръководят от хора, гледащи само личните си ползи. Егоизмът надвива с времето. В последните 7 години съвсем всички ръководещи потвърдиха, че са некомпетентни хора, които дърпат само себе си. За това имаме виновност и ние обаче. Нормално е и децата да не виждат бъдеще, когато клубовете са разнебитени и не действат обикновено.

И за край, господин Чиликов – какво си пожелавате в персонален и професионален проект до края на годината?

Най-вече си поисквам малко шанс, както и здраве. Както се споделя – вършим каквото би трябвало, да става каквото ще!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР