Словаците размишляват какво доведе до нападението срещу премиера Роберт Фицо,

...
Словаците размишляват какво доведе до нападението срещу премиера Роберт Фицо,
Коментари Харесай

Гняв, безпокойство и ожесточение: Словаците размишляват какво доведе до покушението срещу Фицо

Словаците размишляват какво докара до нападението против премиера Роберт Фицо, съобщи Ройтерс.

Лидерът на една от опозиционните партии Михал Шимечка, който по-рано през седмицата дефинира стрелбата по премиера като посягане против демокрацията, сподели, че той, брачната половинка и децата му са получавали смъртни закани.

Прежиявяванията му не са нещо извънредно и са удостоверение за крайната поляризация и персонална злост, които оформят подтекста в Словакия и Европа, в който беше осъществена офанзивата против Фицо. Той към момента е в интензивно поделение, откакто беше прострелян от упор.

Словаци като Любош Освалд, 41-годишен общински консултант в Хандлова, където стана нападението, счита, че тази покруса може би е закономерно разследване от трупаното с години политическо разделяне измежду обществото и токсичността на политическите диспути.

Не може да продължаваме повече по този начин: двама съседи да се ненавиждат единствено тъй като не споделят идентични политически възгледи. Виждам го и тук в общинския съвет. Хората се поддават на страстите и омразата, сподели той пред Ройтерс пред търговски център в града, в който причинителят, някогашен охранител, изстреля пет патрона по Фицо, до момента в който той поздравяваше свои последователи след изнесено съвещание на държавното управление.

В часовете след стрелбата политиците от целия политически набор се пробваха да успокоят ситуацията. Вицепремиерът Роберт Калиняк прикани страната да тръгне " по пътя на толерантността ".

Но влизайки още веднъж в руслото на нормалните политически диспути, вицепремиерът, 53-годишен юрист, считан за дясната ръка на Фицо, упрекна опозиционните партии и медиите в разпалване на злост посредством поддръжка за антиправителствените митинги.

" Недоволството от неспирните провали ни докара до такава степен, където сме през днешния ден ", сподели Калиняк и добави, че съгласно него обвиненият се е радикализирал, тъй като гласоподавателите са дали успеха на президентските избори през април на съдружника на Фицо Петер Пелегрини.

Откакто Фицо се върна на власт през октомври, десетки хиляди хора в 5,4-милионната страна постоянно излизат на манифестации против него и го упрекват в присвояване на власт, показва Българска телеграфна агенция.

" Той оставя своя отпечатък върху цялата политическа сцена. Преди най-малко гледаше да го прави по-внимателно, а в този момент към този момент има съвършен образец в лицето на Виктор Орбан ", сподели ректорът на Братиславското висше учебно заведение за филантропични науки Самуел Абрахам.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР