Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на участието си

...
Транспортният министър Росен Желязков заяви по време на участието си
Коментари Харесай

На фронта на БДЖ - нищо ново, само стари проблеми

Транспортният министър Росен Желязков съобщи по време на присъединяване си в транспортната комисията, че " на фронта на БДЖ няма нищо ново ".

След окончателното привършване на одита на транспортното министерство в БДЖ- " Пътнически транспорти " ще стане ясно дали тримата чиновници ще бъдат освободени или не от отговорност, стана ясно от думите му.

Желязков даде да се разбере, че н яма никакво отношение към освобождението на тримата членове на съвета на шефовете на БДЖ, като се изключи че е приел оставките им.

Припомняме, тримата членове на съвета на шефовете на БДЖ подадоха оставка 7 ноември. Това са ръководителят на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на превоза, основният изпълнителен шеф Владимир Владимиров и финасистът на железопътната компания Филип Алексиев.

 Оставките в БДЖ били поради неприятна връзка и напрежение
Оставките в БДЖ били поради неприятна връзка и напрежение

Оценката е на транспортния министър Росен Желязков

По-късно пред публицисти Росен Желязков разяснява, че положението в БДЖ е като цяло безидейно - липсва концепция за развиване.

" БДЖ доближава до това равнище, до което като няма воденичен камък на шията, който да го държи с неспособност да се развива заради несъразмерни отговорности, няма концепция по какъв начин да се развива. Това е равнището ".

Той изрази страдание, че няма концепция за интензивното развиване , с изключение на въпроси, които са свързани с доставката на нови влакове.

Желязков призна пред публицисти и че при оповестяване на приемане на оставките и освобождение от служба незабавно би се породил и въпросът кои ще бъдат назначени на тяхното място.

Желязков опроверга подхвърлени в общественото пространство имена на наследници на постовете и отхвърли да разяснява въпроса.

Проблемът съгласно него е, че не би трябвало той да е удовлетворен или не от шеф на дъщерно сдружение. Той уточни, че това е в работата и отговорностите на борда на шефовете на " Холдинг-БДЖ ", само че от там не са взимали връзки по тематиката.

Желязков повтори, че до този миг не е постъпвал никакъв отчет в Министерство на превоза за работата и отговорностите на дъщерните сдружения - БДЖ " Пътнически транспорти " и БДЖ- " Товарни транспорти ".

 Комисия за защита на конкуренцията спря социална поръчка за 42 влака за БДЖ
Комисия за защита на конкуренцията спря социална поръчка за 42 влака за БДЖ

Заради странни правила на търга

Желязков уточни, че от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са разкрили нарушавания в доставката на нови влакове и са я върнали в изходна позиция. Според него решението на комисията е по-добрият вид, в сравнение с да се оспорва решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд (ВАС).

Транспортният министър посочи пред членовете на транспортната комисия, че обвиняванията върху членове на съвета на шефовете на БДЖ са основателни.

Желязков напомни, че е била извършена среща сред него и съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ ". На въпросната намира се повдигнал въпросът за положението на преносимия състав и осъществяването на придвижването на влаковете до края на годината. На диалога обаче не е станало въпрос за каквито и да било предпоставки за бъдещи промени, като единственото изтъкнато терзание, е, че има забавени публичните поръчки за ремонт на влакове , както и за закупуването на много на нови такива.

От друга медия транспортният министър научил, че има импортирани отчети от изпълнителния шеф на " Холдинг БДЖ " за инспекция на пътническите транспорти. От въпросните отчети станало ясно, че във влаковете има проблем още от 2017 година

Желязков изясни цялата конструкция на БДЖ и добави, че целият преносим състав е в холдинговото сдружение и то го дава чартърен на пътнически и товарни транспорти. Всички индустриални активи са в капитала на дъщерните сдружения, като холдинг няма ангажимент към бизнеса на дъщерните сдружения.

Към сегашния миг, откакто се изплатят отговорностите по първи и втори облигационен заем , както и на външния заемодател, холдинговото сдружение подхваща по-пасивна позиция към своите дъщерни компании, разясни министърът.

 БДЖ получи една година пролонгация за задълженията си
БДЖ получи една година пролонгация за задълженията си

За да върне възмездната финансова помощ от държавното управление

" Министерство на превоза няма директно отношение към дъщерните компании ", уточни Желязков и добави, че в БДЖ- " Пътнически транспорти " към 30 септември 2018 има 289 мотрисни влака, като от тях 159 са в употреба.

Има предпоставки да се смята, че има неосигуреност на съществена активност на сдружението и нарушение на графика, посочи транспортният министър. Налице са закъснение на провеждането на публични поръчки за ремонтни действия на сдружението, като 6 броя скоростни кутии са развалени и се нуждаят от ремонт.

Констатирани са нарушавания и в механизма за доставки на аварийни елементи. Има разминаване сред плануваните и непланираните поправки. Налице са нарушавания на контрола по процеса на ремонт , контролни действия се правят от лица, на които не е посочено, че би трябвало да вършат това.

В БДЖ- " Товарни транспорти " влаковите мотриси са 207 броя, като от тях 100 са в употреба.

Транспортният министър увери, че няма да има спрени влакове по другите дестинации, само че изиска влаковете, които са в придвижване да могат да обезпечат графика подобен, какъвто е.

 Търсят изцяло решение за БДЖ
Търсят изцяло решение за БДЖ

Министерски съвет отсрочи точката от дневния си ред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР