Можем ли да се доверим на алгоритъма? Готови ли сме

...
Можем ли да се доверим на алгоритъма? Готови ли сме
Коментари Харесай

Изложби в Мадрид изследват връзката между технологиите и изкуството

Можем ли да се доверим на логаритъма? Готови ли сме да се откажем от удобството, което технологиите ни носят? Това са някои от въпросите, които уредниците на фестивала за градско изкуство в Мадрид поставят за разискване в подтекста на бурното развитие на изкуствения разсъдък. 

 
Ще бъде забавно да забележим по какъв начин се развива изкуственият разсъдък. Ключов миг, който изкуството може да внесе в тази полемика, е етичната и сериозната позиция спрямо технологията. 
Адриан Ноц, координатор на проучванията в Център за изкуствен интелект в Цюрих

Организаторите считат, че изкуственият разсъдък към този момент трансформира метода, по който се основава и претърпява изкуството. Ежедневно милиони изображения се основават за по-малко от 1 минута от текстови подсказки и без особени механически знания. Няколко генеративни инструмента за изкуствен интелект станаха налични за обществеността през последните години и това, съгласно куратора на фестивала Аида Салан, е „ демократизирало света на изкуството “.
Миналата година имахме доста образни творби на изкуствения разсъдък, само че тази година има и творби на изкуството, основани от изкуствения разсъдък, които подлагат на критика самия способ на основаването си. Много е интересно да се наблюдава тази промяна.
Аида Салан, основен куратор на изложбите 

Безплатната стратегия се състои от групови изложения, съоръжения, семинари и прожекции, основани от над 50 актьори. Тази година централната тематика е " Чувствам се късметлия ", основана на бутона за помощ на известна търсачка. С едно натискане, логаритъмът проучва всяко предходно решение, което потребителят е взел, и ще даде отговора, за който счита, че е верният. 

А по какъв начин би се трансформирало изкуството в отговор на изкуствения разсъдък?

 

Фестивалът за градско цифрово изкуство ще бъде до 31 май на разнообразни места в испанската столица. 
Смятаме, че този тип изкуствен интелект ще поеме властта. Това е същият случай като при фотографията преди 250 години. Но фотографията освободи художниците от илюстрирането на действителността. Така се стигна до един тип нереално изкуство, което не би могло да съществува без фотографията. Програма като Chat GPT, която работи на суперкомпютър, има силата на цял град. 
Адриан Ноц, куратор и координатор на проучванията в Центъра за изкуствен интелект в Цюрих
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР