Трънлив беше пътят на частната космическа компания Сиера Невада. Първоначално

...
Трънлив беше пътят на частната космическа компания Сиера Невада. Първоначално
Коментари Харесай

Сиера Невада ще започне отново изпитания на совалката Дрийм Чейсър!

Трънлив беше пътят на частната галактическа компания Сиера Невада. Първоначално тя разработваше дребна совалка “Дрийм Чейсър ” за превоз на астронавти до “Международната галактическа станция ”. През 2014 година обаче НАСА избра Боинг и СпейсЕкс за съществени превозвачи, а Сиера Невада беше оставена отвън конкуренцията. Но шансът на компанията се усмихна през 2016 година – организацията избра Сиера Невада за транспортьор на товари до станцията в интервала сред 2019 и 2024 година.

Това в резюме значи следното – “Дрийм Чейсър ” се завръща в играта! Вярно – в новата настройка дребната совалка ще лети в товарен, а не в пилотиран вид – само че по-добре нещо, в сравнение с нищо.

Spaceflightnow заяви (източник), че в края на януари тестов “Дрийм Чейсър ” дойде в центъра на НАСА Армстронг, Калифорния. От тази пролет стартират наново тестванията – първо ще се стартира с наземни проби – извеждане на писта, с цел да се ревизира по какъв начин совалката се придвижва и по какъв начин стопира. След това ще стартират тестванията в полет – в началото “Дрийм Чейсър ” ще лети прикачена за хеликоптер, а по-късно ще прави независими спускания на писта, както преди десетилетия НАСА изпитваше совалката “Ентърпрайз ”.

Когато “Дрийм Чейсър ” е в цялостна подготвеност, совалката ще излетява, прикачена към ракета “Атлас 5 ”. След това ще се скачва в самостоятелен режим с “Международната галактическа станция ”. Завръщането ще става на два стадия – отпадните артикули от станцията ще бъдат качвани в специфичен модул, който ще изгаря в атмосферата, а самата “Дрийм Чейсър ” с скъпите товари и отработени научни опити ще каца на писта.

 Dream Chaser gets wings

Малката совалка “Дрийм Чейсър ”, създадена от корпорацията Сиера Невада, по време на предходни проби през 2013 година. Photo credit: Sierra Nevada Corp.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР