Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на

...
Тръгва една много тежка отбранителна линия за хипер защита на
Коментари Харесай

Брегов: Ангажиран е целият ресурс, който е отбранителната линия на главния прокурор

" Тръгва една доста тежка отбранителна линия за хипер отбрана на основния прокурор. Ангажиран е целият запас, който е отбранителната линия на основния прокурор, а обществото ни въпреки всичко устоя тази правосъдна власт и този основен прокурор и е належащо да знаем какво правят в последна сметка ".

Това сподели пред Българското национално радио Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система.

Той е на мнение, че като общество следва да поддържаме тези прокурори, които, в случай че намерят някаква храброст, биха упражнили професионалните си отговорности да проверяват основния прокурор.

„ Ако има задоволително данни, те са длъжни да проверяват действията на който и да било, в това число основния прокурор “, регистрира Брегов.

Той е черноглед:

„ Начинът, по който ще се развие кариерната орис на този редови прокурор, при който ще отиде преписката за Гешев, е напълно зависещ на самия Иван Гешев и на прокурорската гилдия, подвластна от Иван Гешев. Оттук нататък дали сътворяваме институционални предпоставки този редови прокурор да бъде спокоен за професионалното си бъдеще и да има някаква сигурност по отношение на своя професионален статус, имам подозрение, че е по този начин. “

„ Когато се афишира нещо във връзка с президента, това належащо внимание е обвързване на основния прокурор, тъй като имаме прекомерно уязвимо лице, което се употребява с имунитет. И когато редовият прокурор не знае това, е значимо да се наблюдава къде се прекъсва веригата – кой е бил задължен да му упомене това негово обвързване, кой не си е приключил тази работа, да забележим къде се прекъсва веригата на отговорност. Ако тя стига до най-високо равнище, дано го разберем от едно следствие “, разяснява Иван Брегов.

За следващ път болшинството във Висшия правосъден съвет отхвърли да извърши законовите си пълномощия, акцентира Иван Брегов след полемиката във Висш съдебен съвет предходната седмица по поисканото премахване на основния прокурор. Според него акцент би трябвало да бъдат и редовите членове на Висш съдебен съвет „ и по какъв начин може да им бъде потърсена отговорност “. Брегов посочи, че процедурата за отзоваване е относително сложна и „ надали би могло да се случи “.

„ Огледалната процедура стои за определените от Народното събрание. Ако в този момент се декларира някаква нова съпротива, която има тежки искания да бъде такава, може да потърси отговорност на определените от нея представители в Съвета и да се опита най-малко да инициира някакво чуване “, счита Брегов.

Той не вижда действителни дейности от страна на болшинството, на Има Такъв Народ, „ да се вълнуват директно от основния прокурор “ и счита, че настояванията на Демократична България и ИБГНИ може да не бъдат необятно застъпени измежду останалите парламентарни групи.

Брегов предвижда, че „ ще се отърват от профилирания съд и прокуратура и ще кажат - това е на този стадий правосъдната промяна, за повече си излъчете болшинство “.

Единственото болшинство, което може да се събере, е към Закона за правосъдната власт, счита Иван Брегов.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР