Трагедията, разиграла се миналия четвъртък в офиса в Измир на

...
Трагедията, разиграла се миналия четвъртък в офиса в Измир на
Коментари Харесай

Нечистите сметки на Ердоган

Трагедията, разиграла се предишния четвъртък в офиса в Измир на прокюрдската Народна демократична партия (НДП), шокира мнозина в Турция: 27-годишен хипотетичен десен екстремист нахлу, въоръжен с автомат „ Калашников ", в постройката и откри пукотевица. Загина 38-годишна сътрудничка на партията - единствената, която се намирала в по това време там.

Жертвите биха могли да бъдат доста повече, защото тъкмо по това време е трябвало да се организира заседание. То обаче било анулирано и с помощта на това е предотвратена по-голяма покруса.

„ Още от дете планирах да изтребвам членове на ПКК. Целта ми бе да попадна там на доста хора, само че имаше единствено един човек ", декларира след това причинителят. ПКК е неразрешена кюрдска милиция, която държавното управление и близката до него преса приравняват с НДП – в множеството случаи безпричинно.

Сее ли Ердоган ненавист?

Поради това НДП упрекна държавното управление за кървавия атентат. Многобройните заклеймявания на партията са плодородна почва за офанзивата от предходната седмица, споделят от партията.

„ Едно е да покажеш на една партия нейните неточности, друго е да я демонизираш. Ако от заран до вечер афишират една партия за поддръжничка на тероризма, не би трябвало да се учудваме, че някой извършил с ненавист към нея я атакува ", отбелязва политологът Ибрахим Услу.
 Ердоган: Турция може да създаде лична ваксина против COVID-19 до края на годината Ердоган: Турция може да създаде лична ваксина против COVID-19 до края на годината
Турция чака да създаде лична ваксина против новия ковид до края на 2021 година. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в...

Особено остри рецензии след атентата се насочат към Партията на националистическото деяние (ПНД), която е съдружен сътрудник на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развиването (ПСР). Преди нападението причинителят разгласил в Инстаграм своя фотография с така наречен „ вълчи привет ". Това е знакът на дясноекстремистко придвижване " Сиви вълци ", близо до ПНД. Но вместо да се дистанцира, водачът на партията Девлет Бахчели съобщи, че убитата била от милициите.

Дните на прокюрдската НДП са преброени

В последното време Анкара ускори натиска над НДП: заклеймяването на партията като „ терористична " бе последвано от все по-гръмки настоявания за нейната възбрана. Главният прокурор на Анкара реагира на този напън - през март той внесе искане за възбраната на тази партия.

Тази седмица турският Конституционен съд одобри настояването единомислещо и откри процедура по възбраната на НДП. Аргументът: със своите изявления и дейности членовете на тази партия се стремят да разрушат целостта на страната. Освен това те взели участие в терористични действия. Но в съвсем всички случаи доказателственият материал е непълен, и даже случаен.

Може ли Ердоган да разцепи опозицията?
 Мицотакис и Ердоган се срещат на 14 юни Мицотакис и Ердоган се срещат на 14 юни
Задълбочаването на икономическото съдействие, взаимното признание на документите за имунизация, само че също по този начин и срещата Мицотакис...

Много наблюдаващи в Турция считат, че ожесточаването на метода към НДП е обвързвано с изборите. „ Правителството води политика за разединение на опозицията, което ще му разреши да оцелее ", споделя журналистът Левент Гюлтекин.

Обединеният опозиционен блок включва и социалдемократическата Републиканска национална партия, и ултранационалистическата " Добра партия ", чиито гласоподаватели са настроени скептично по отношение на кюрдите. Респективно - комбинацията сред прокюрдска политика и съдействие с НДП, посочена от държавното управление за „ терористична ", би довела до отлив на гласове - евентуално такава сметка си вършат ръководещите.

Чрез ескалация към победа

Мнозина вършат паралел със събитията от юни 2015-а година, когато на предпоследните парламентарни избори партията получи 13 % от гласовете и за първи път влезе в Народното събрание, до момента в който ПСР се показа доста зле. Правителството на Ердоган реагира неотложно, усилвайки националистическата изразителност, и стартира военна интервенция против кюрдските милиции. Стигна се до ескалация – екстремисти от ПКК и „ Ислямска страна " започнаха набези против турски градове.

Всичко това направи по този начин, че доста турци закопняха за непоклатимост и по-твърдо управление. Така на предварителните парламентарни избори през ноември Партията на справедливостта и развиването още веднъж получи безусловно болшинство. Понеже последните данни от допитванията не са удобни за Ердоган, се допуска, че той ще употребява към същата тактичност.
 Как Ердоган трансформира Истанбул Как Ердоган трансформира Истанбул
Дълго време голямата строителна площадка се забелязваше отдалеко: зад крановете и скелето последователно се оформяха контурите на новия бож...

Кюрдските гласоподаватели имат други възможности

До момента от кюрдската страна не са подхванати нападателни ответни акции във връзка очертаващата се възбрана на партията - до ескалация не се е стигнало. И даже Ердоган да успее да ликвидира кюрдската партия, оттова не следва безусловно, че това ще му бъде от изгода на идващите избори.

Гласовете на кюрдските гласоподаватели, които са към шест милиона, няма просто по този начин да се изгубят - може да бъде основана нова кюрдска партия. А е допустимо и кюрдските гласоподаватели да се насочат към някои друга опозиционна партия - като да вземем за пример социалдемократическата Републиканска национална партия.

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР