Традицията "Търсене и рандеман на трюфели в Италия" е приета

...
Традицията "Търсене и рандеман на трюфели в Италия" е приета
Коментари Харесай

Традицията за търсене на трюфели е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Традицията "Търсене и добив на трюфели в Италия " е призната за културно нематериално наследство на човечеството от ЮНЕСКО. Това огласи ръководителят на асоциацията на италианските селскостопански производители Coldiretti Еторе Прандини.

"Причисляването на трюфела към наследството на човечеството е значима стъпка към защитата на антропологичните и културни традиции, зародили се при взаимоотношението ни с природата ", споделя той. Прандини значи също по този метод високата туристическа и гастрономическа хубост на традицията за търсене и употреба на трюфели.

Трюфелите, които се разделят основно на черни и много по-ценните бели, порастват в диви условия напълно по цялата територия на Италия, макар че за родина на белите трюфели се счита северната област Пиемонт. Тези деликатесни гъби също по този метод могат да се намерят и в прилежащите райони на Франция и в други райони на Южна Европа, на първо място, в средиземноморските страни.

Те порастват под земята, и за най-хубавия "ловджия на трюфели " се смята прасето, единствено че при тях има един минус - те изяждат откритите трюфели и по този метод лишават стопанина си от скъпата находка.

Другият добър ловец е кучето. В търсенето на тези гъби, растящи под земята в корените на някои дървета, се използват изключително подготвени кучета, единствено че не е неотложно те да са някаква особена порода. Трюфели има с изключение на в централните области на Италия (Тоскана, Умбрия, Марке), единствено че даже и в южните - Молизе и Калабрия. Заедно с естествените находища, в последните години в Италия се появиха и изкуствено учредени стопанства за отглеждане на трюфели. Европейската комисия даже отдели специфичен фонд за поддръжка на развиването на това направление в селското стопанство.

Сега в този отрасъл, по данни на Coldiretti, са заети над 100 хиляди индивида. Пазарната цена на белите трюфели, като наставление, варира измежду 3000 и 4000 евро за 1 кг. Както значат експертите обаче, през тази година цената им е повишена напълно два пъти по отношение на миналата година и е достигнала 5.5-6 хиляди евро за 1 кг. Черните трюфели костват по-евтино. Сезонът за търсене на тези гъби започва през есенните месеци и, като наставление, завършва в средата на януари.

Практиката "търсене и добив на трюфели " не е първата, обвързвана с гастрономическата история на Италия традиция, която е вписана в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Там към този миг е включена средиземноморската диета (2010 г.). През 2009 година, по искане на Италия, неаполитанската пица е записана в Европейския съюз като всекидневно профилирано ястие, а през 2017 година изкуството на приготовление на неаполитанската пицайола е включено в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР