Висши военни и служители на разузнаването съветват украинците да се

...
Висши военни и служители на разузнаването съветват украинците да се
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Военни служители в Киев съветват украинците да се подготвят за загуби на територия

Висши военни и чиновници на разузнаването поучават украинците да се приготвят за териториални загуби, написа списание.

Първите загуби могат да зародят през идващите месеци, се споделя в материала.

Според публицисти, с цел да поддържат защитата, въоръжените сили на Украйна би трябвало да утроят набирането на новобранци.

Бившият чиновник на Националния съвет за разузнаване на Съединени американски щати Ерик Сиарамела в диалог с изданието сподели, че мобилизацията и военната помощ от Съединените щати ще „ облекчат обстановката “ за Киев, защото има доста по-сериозен проблем - неналичието на поредна тактика за „ противопоставяне на дълготрайна опасност “ в лицето на Русия.

Недостигът на муниции вследствие на траялата месеци дисфункция на Вашингтон подкопа украинските фронтови позиции и остави градовете и сериозната инфраструктура изложени на ракетни обстрели и дронове. Висши военни и чиновници на разузнаването в Киев посъветваха украинците да се приготвят за териториални неуспехи през идващите месеци. Руската войска към този момент ускори натиска върху Харков, принуждавайки хиляди украинци да избягат от боязън, че съветските сили скоро могат да окупират още веднъж градовете им.

Вливането на помощ от Съединени американски щати би трябвало да помогне на Украйна да стабилизира фронта и да отбрани небето си. Но украинската войска също незабавно се нуждае от повече бойци. Нерешителността в Киев във връзка с нов мобилизационен блян остави бойните елементи мощно недостигни, загубите им се утежниха от неуспеха при построяването на отбранителни укрепления предходната година и от разширяващото се преимущество на Русия в огневата мощност. Военни специалисти считат, че украинската войска би трябвало да утрои приема на новобранци, с цел да поддържа отбранителни интервенции при сегашните равнища на бойните дейности. Киев се пробва да поправя дефицита си на работна ръка и помоли сътрудниците си от НАТО да оказват помощ за образованието на новобранци в Украйна. Това би бил по-бърз и ефикасен метод за подготовка на украинските бойци за борба. Повечето страни, в това число Съединените щати, отхвърлиха да разположат обучители на украинска земя от угриженост за тяхната сигурност, само че тежката позиция на Киев на бойното поле може да подтикне някои от тях да преразгледат.

Колкото и сериозни да са, спомагателните американски оръжия и украински личен състав ще служат единствено като превръзка за прекъсване на кървенето. Остава по-дълбок проблем: неналичието на поредна тактика за опълчване на дълготрайната опасност, която Русия съставлява за Украйна - и за европейската сигурност. Повече от две години Киев и неговите сътрудници работят в режим на ръководство на рецесии, като възнамеряват на стъпки от месеци, а не години.

Но този кратковременен метод към този момент не е подобаващ за задачата, нито пък е резистентен. Досега би трябвало да е ясно, че няма директен път за преустановяване на тази война, било то на бойното поле или посредством политически и стопански напън върху Москва. Поради това Украйна, благодарение на Съединените щати и други, ще се нуждае от стратегическа визия, която се върти към подобряването на нейните отбранителни качества и възобновяване на възпирането в дълготраен проект. Съобщението на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Киев на 14 май, че Съединените щати възнамеряват да подпишат десетгодишно двустранно съглашение за сигурност с Украйна, е стъпка в вярната посока. Наред с сходни съглашения, които Киев подписа с няколко други сътрудници, това би алармирало на Русия, че макар че Украйна е малко евентуално да се причисли към НАТО в скоро време, Съединените щати и Европа я поддържат.

Но още повече може да се направи, с цел да се създаде съгласувана дълготрайна тактика за сигурност за Украйна. Възпирането на съветската експанзия ще изисква три детайла: отказване, наказване и доверие. За да отхвърли способността на Русия да побеждава на бойното поле, Украйна би трябвало да построи своите въоръжени сили и отбранителна промишленост, тъй че да може да употребява и поддържа качества, които по едно и също време утежняват военния потенциал на Русия и вършат малко евентуално една бъдеща съветска инвазия да успее. За да алармират за опасността от наказване, западните военни би трябвало да разработят проекти за деяние при изключителни обстановки, с цел да наложат обилни разноски на Русия, в случай че тя още веднъж нападна Украйна след реализиране на хипотетично съглашение за преустановяване на огъня. И с цел да създадат тези проекти надеждни в очите на Москва, западните народи би трябвало да се ангажират, в идеалния случай в правно обвързваща форма, да ги финансират. Това е мястото, където споразуменията за сигурност на Украйна със Съединените щати и други съдружници от НАТО, в случай че бъдат изпълнени и обезпечени вярно, ще бъдат от решаващо значение.

Постигането на дълготраен мир ще бъде невероятно без ясна визия за дълготрайната сигурност на Украйна. Кремъл би трябвало да разбере, че задачата му да подчини Киев не е постижима – нито в този момент, нито когато и да било. Едва тогава съветското управление може да седне на масата за съдържателни договаряния – и да одобри независимостта на Украйна в дълготраен проект, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР