С изменените разпоредби за мобилизацията и военното положение турският президент

...
С изменените разпоредби за мобилизацията и военното положение турският президент
Коментари Харесай

Ердоган вече има право сам да обявява мобилизация

С изменените разпореждания за мобилизацията и военното състояние турският президент получи пълномощието независимо да афишира обща или частична готовност в страната при положение на съответни закани. Това се показва в новата законодателна наредба.

Правомощието за оповестяване на готовност е трансферирано на президента от държавното управление. Държавният глава ще може да вкарва с декрет режим на частична или обща готовност при положение на " въстание, сериозна опасност за националната сигурност на републиката, нейната териториална целокупност или война ". Това се отнася както за вътрешни, по този начин и за външни закани.

Актуализираният закон, който анулира редица разпореждания, признати от 1980 година насам, също по този начин гласи, че при положение на решение за готовност всички освободени преди този момент членове на въоръжените сили, жандармерията и бреговата защита ще се смятат за резервисти и може да бъдат извикани.

Кметовете на Анкара и Истанбул изпреварват по рейтинг президента Ердоган, демонстрира изследване

Кметът на Анкара Мансур Яваш е най-одобряваният политик в Турция, съгласно изследване на турската социологическа организация Метропол (MetroPOLL), което слага президента Реджеп Тайип Ердоган на едвам трето място в тази ранглиста, оповестява турският новинарски уебсайт Хаберлер.

Яваш се употребява със забележителния рейтинг от 65,8 на 100 утвърждение от турските жители, като едвам 25,1 % не го харесват. Той е следван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу с утвърждение от 52,8 на 100 против 38,4 на 100 отрицание.

И двамата кметове бяха избрани отново на последните локални избори в страната в края на март като претенденти на най-голямата опозиционна мощ в Турция Народнорепубликанската партия (НРП).

Трети в класацията на публичното утвърждение измежду турските политици е президентът Ердоган, който управлява страната към този момент над 20 години, а локалните избори през март, които демонстрираха превес на опозицията, се поясняват като първата му изборна загуба. Той получава утвърждение от 38,3 % против 53,4 % отрицание, сочат резултатите от анкетата на Метропол, осъществена през месец април.

Основателят на социологическата организация Йозер Сенджар разяснява резултатите в " Екс ", като съобщи, че резултатът на Мансур Яваш е най-високото равнище, което до момента е било отчитано за него в изследване на публичното мнение. В същото време Имамоглу резервира равнището си на утвърждение, а президентът Ердоган пада под 40 на 100, означи той.

Четвъртата позиция в класацията държи водачът на опозиционната НРП Йозгюр Йозел, който е харесван от 36,2 % от запитаните, а Фатих Ербакан, водачът на ислямистката Партия на новото благополучие, е пети, одобряван от 33 % от интервюираните. Шесто място заема националистическият водач Девлет Бахчели, съдружник на Ердоган, с 25 %, а с 9,7 % утвърждение след него е лидерката на " Добра партия " Мерал Акшенер.

Проучването е осъществено в интервала 17-24 април 2024 година измежду представителна извадка от 2235 души.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР