Традиционните умения за управление на проекти не са достатъчни, за

...
Традиционните умения за управление на проекти не са достатъчни, за
Коментари Харесай

Какви умения трябва да притежават мениджърите на проекти на бъдещето?

Традиционните умения за ръководство на планове не са задоволителни, с цел да отговорят на изменящите се организационни потребности, пише в собствен разбор Harvard Business Review (HBR), като се базира на неотдавна извършено от Gartner изследване измежду 373 водачи в региона.

Изследването разпознава уменията от " последващо потомство " - от организационна информираност до финансови знания - които оказват несъразмерно огромно въздействие върху успеваемостта.

Gartner дефинира и три бъдещи функции, които ще дефинират битието на ръководителя на планове - преподавател, коректор и оркестратор, като всички те акцентират неповторимите човешки аспекти при ръководството на планове, които надвишават осъществяването на дискретни, повтарящи се задания.

Бъдещето на ролята на ръководителя на планове е обект на разгорещени полемики, защото редица трендове трансформират организационната динамичност. Проучването на Gartner открива, че предприятията от ден на ден възприемат гъвкави модели за разработка и ръководство на артикули, като 44% от работата към този момент се прави посредством гъвкави способи, а 39% - посредством продуктови модели. Освен това софтуерният прогрес - най-много в региона на генеративния изкуствен интелект - значи, че доста задания, до момента присъщи на ръководителя на даден план, като да вземем за пример следене на потреблението на ресурсите и основаване на бизнес аргументация, могат да бъдат сполучливо автоматизирани.

И въпреки всичко от Gartner са безапелационни, че управител на планове в действителност се чака да бъде една от най-бързо растящите функции през идващите две до три години. Но в случай че мениджърите на планове не си отиват, по какъв начин могат да продължат да обезпечават стойност за организациите си в изменящия се подтекст?

10 умения от последващо потомство, от които се нуждаят ръководителите на планове

Мениджърите на планове имат решаваща роля в тази нова среда, в която самостоятелните планови екипи би трябвало да се оправят със комплицирани провокации, като да вземем за пример превъзмогване на организационни силози, ръководство на скрити взаимозависимости и осъществяване на успеваемост сред екипите. Въпреки че изкуственият разсъдък предлага обещаващи изгоди за ръководството на планове, машините в никакъв случай няма да могат да възпроизведат неповторимите човешки аспекти на работата, като създаване на взаимоотношения и ръководство на заинтригуваните страни.

Gartner предвижда, че до 2026 година две трети от уменията и функциите на ръководителите на планове ще бъдат модифицирани, с цел да отговорят на потребностите на новия подтекст на работа, и изброява уменията от последващо потомство:

- Организационна информираност

- Проницателност във връзка с данните

- Междуфункционално съдействие

- Вземане на решения

- Желание за изследване и приемане на нови технологии

- Финансова подготвеност

- Експертни знания в региона на процесите и рамките (напр. възстановяване на бизнес процесите, еластичност, ръководство на организационните промени, риск)

- Ориентираност към клиента

- Нагласа за напредък

- Способност да образоват и стимулират своите екипи

Изследователите откриват, че ръководителите на планове, които владеят тези умения, са 1,4 пъти по-ефективни при постигането на основни бизнес и функционални резултати. Нещо повече - тези умения са доста по-въздействащи от организационния стаж или формалните документи за ръководство на планове.

„ Организационната информираност, междуфункционалното съдействие и ориентацията към клиента са изключително значими в подтекста на гъвкавите и продуктово насочени доставки, където естеството на работата включва превъзмогване на организационните разлики и даване на стойност за цялото дружество. Например основаването и поддържането на мобилно приложение изисква съгласуваност сред доста разнообразни бизнес звена и вътрешни функционалности като финансите и веригата за доставки, с цел да се обезпечи безпроблемно прекарване на клиентите “, показват от Gartner. „ Ръководителите на планове са в пресечната точка на все по-голям брой клиенти и заинтригувани страни. Като такива те би трябвало да работят с по-широк обсег и по-стратегически насочено, с цел да усилят бизнес цената “.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР