Традициите на американците са сравнително нови в сравнение с европейските

...
Традициите на американците са сравнително нови в сравнение с европейските
Коментари Харесай

Защо американците празнуват Деня на благодарността?

Традициите на американците са относително нови спрямо европейските и азиатските, които се корят в религиозните им вярвания. За разлика от множеството нации обаче американците не не помнят обичаите си.

Един от най-големите празници в Съединени американски щати след Денят на независимостта – 4 юли, е Денят на благодарността, който се отбелязва всеки 4-ти четвъртък от месец ноември.

Въпреки че е ноемврийски празник, източниците сочат, че за първи път той е посрещнат на 4 декември 1621 година.

Но за какво се чества Денят на благодарността?

Смята се, че концепцията била на пилигримите – едни от първите заселници в Новия свят, които решили да изразят благодарността си към Бог за изобилната годишна продукция, като споделили празнична софра с коренното население на Съединени американски щати - индианците.

През тези години първите заселници можели единствено да допускат какво ще бъде количеството от засята продукция на земя, която не познавали.

Според легендите пилигримите се справили благодарение на индианците, които им посочили по какъв начин да обработват американската земя.

През 1621 година е първото отбелязване на Деня на благодарността, само че в народен празник за Съединени американски щати се трансформира през 1863 година с декрет на Ейбрахам Линкълн.

 Пълнена пуйка

Голямата заслуга за признаването на празника за народен е на редакторката Сара Джоузефа Хейл, която с години е изпращала писма до сменящите се президенти на Съединени американски щати.

Макар че празникът има набожен темперамент, с течение на времето той се трансформира повече в светско събитие. Днес на американската софра за Деня на благодарността наложително участват пълнена пуйка и тиквен къс, само че в ранните години на празника паят е бил много непретенциозен, а пуйката е била заместена от гъска, патица и даже пощенски гълъб.

Пуйката е обичайното главно ядене за празничната софра, само че и забавно е, че никой не знае за какво тъкмо тази птица се свързва с традицията.

Въпреки че не могат да намерят разумно пояснение на този въпрос, американците постоянно хапва пуйка за празника - като се изключи една, която е алегорично помилвана от американския президент.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР