Тръбопроводът Северен поток 2 очевидно няма да бъде готов тази

...
Тръбопроводът Северен поток 2 очевидно няма да бъде готов тази
Коментари Харесай

Северен поток 2 засега се препъва в Дания

Тръбопроводът " Северен поток 2 " явно няма да бъде подготвен тази година. Такива оценки показаха съветски медии след нов поврат в разногласието сред компанията-оператор и датското държавно управление.
Операторът удостовери, че е било изпратено питане към локалните регулиращи органи за издаване на позволение за пробутване на тръбата по новия маршрут. Той към този момент не минава паралелно с първите две към този момент пуснати в употреба тръби на " Северен поток " югоизточно от датския остров Борнхолм, а заобикаля острова от северозапад, покрай шведското крайбрежие.
Основното разграничение сред двата маршрута е правният статут на засегнатите води. Югоизточно от Борнхолм маршрутът минава през датски териториални води. За прекосяването оттова Дания може да откаже да даде позволение. На север и на запад от острова си намира единствено " изключителната икономическа зона " на Дания. Там страната, която би трябвало да издава позволение, не може да откаже да го направи. По-нататък на югоизток, на няколко благи, минава границата с икономическата зона на Полша. Там позволение не си коства да бъде чакано, разясняват в Русия.
Дания забави издаването на позволение още при случая с разглеждането на първия маршрут. Заявлението за издаване на позволение беше подадено още през 2017 година, само че до момента отговор няма. Не е загадка, че зад това стоят политически претекстове. Съединени американски щати и настроените срещу " Северен поток 2 " източноевропейски страни от Европейски Съюз се изрекоха срещу " Северен поток 2 " в Копенхаген. В резултат датският парламент одобри специфичен закон, допускащ на министерството на външните работи, което по принцип няма нищо общо с издаването на позволения, от съображения за сигурност да излезе с възражения срещу позволения, които по интернационалното морско право не могат да бъдат отказвани .
Що се отнася до маршрута през " изключителната икономическа зона ", датското Министерство на външните работи може да забави плана благодарение на " задълбочена инспекция ". Законът планува следните периоди: до 6 месеца за инспекция по отношение на екологичната сигурност, още 6 месеца за инспекция на всички препоръчани разновидности. В резулат на това строителните работи за известно време ще бъдат замразени, в случай че не се наложи да се изваждат елементи от към този момент инсталираните тръби и да се поставят отначало. Това ще е обвързвано с спомагателни разноски. Официално операторът назова разноските по строителството в размер на към 9 милиарда евро . Критиците от дълго време назовават " реалистично " цифрата от порядъка на 15 милиарда евро. Това ще повлияе и на рентабилността на газопровода. За съветската страна и нейните сътрудници в Западна Европа това неизбежно ще увеличи и цената на превозения по тръбите газ. По този метод ще се понижи разликата в цените с по-скъпия полутечен газ, който Съединени американски щати желаят да продават на пазара на Европейски Съюз.
В понеделник съветски източници показаха мнението, че Дания рано или късно ще издаде позволение. Вероятно Копенхаген не желае да допусне новият газопровод да бъде подготвен преди Русия да съгласува с Украйна размера на бъдещия пренос на газ. Това че Украйна ще остане директна страна, на Киев беше дадено и от Германия като " успокоение ", че " Северен поток 2 " въпреки всичко ще бъде издигнат. За отбелязване е, че през последните години не се чу нищо за герлманското въздействие върху Дания. Вероятно за Берлин, пред който стои геополитическата цел за постоянна прозападна Украйна, е доста комфортно да се крие зад Копенхаген, разясняват в Русия.
Без съответните артернативни тръбопроводи на Русия ще се наложи или да съгласува по-голям размер директен газ през Украйна, към което се стреми Киев и което ще понижи натоварването и рентабилността на газопровода или да се откаже за неопределен срок от част от приходите от експорт на газ. Дори в случай че Москва би отишла на този вид, то това би било извънредно рисковано, тъй като по подобен метод поражда цялостна взаимозависимост от решенията на политически стимулираните датски регулаторни органи. И, евентуално, това ще сложи под опасност нейната известност на пазара на Европейски Съюз като благонадежден снабдител.
Междувременно Европейският съюз дефинитивно одобри нова газдова инструкция. Тя дава на Европейски Съюз по-големи благоприятни условия за въздействие на тръбопроводите от трети страни, в това число и Русия. Само че Германия, след дългогодишна битка, реализира следното - страната от Европейски Съюз, където първо влиза газопровода и надлежно доставката на енергиен запас, носи отговорност за създаване на връзките на доставките т.е. тя е водеща в договарянията - да вземем за пример с " Газпром ". Но, в сходство с новата инструкция, тя също по този начин се задължава да води тези договаряния в сходство с правото на Европейски Съюз.
Дълго време Берлин заявяваше, че към този момент не е настоящо да се разисква " Северен поток 2 ", доколкото строителството му към този момент се прави, разрешението е издадено и директивата е неприложима към този план. Само че при започване на годината Берлин въпреки всичко се отхвърли – евентуално с цел да не им бъде нанесен удар в тила френският президент Еманюел Макрон на гласуването на Европейския съвет през февруари.
Анализ на Райнхард Лаутербах, в. " Юнге Велт " . Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР