Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенската епархия са останали

...
Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенската епархия са останали
Коментари Харесай

Митрополит Арсений в Бургас: Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече

„ Вярвам, че дните на безпокойствие в Сливенската епархия са останали в предишното. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От през днешния ден – нататък започваме да ги събираме. Вярвам, че идващото време ще е удобно за градивни писания и духовни наслади. Важна причина за това са мирът и единството в църквата, Епархията и цялото ни общество. За тяхното опазване ще поставям нужните старания, като ще разгадавам на поддръжката на всеки един от вас “- С тези думи през днешния ден новият Сливенски митрополит Арсений се обърна към представители на духовенството и десетките миряни, които се стекоха към катедралния храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Бургас за първата му вечерна работа в светата жител. Митрополит Арсений бе посрещнат пред арката на Свети Николай Чудотворец от регионалния шеф проф. Мария Нейкова, кметът на града Димитър Николов, а след камбанен звъншествието насочи към храма. Арсений бе придружаван от висшите духовници в страната, измежду които Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополитНиколай, Негово ВисокопреосвещенствоВарненскии Великопреславскимитрополит Йоан и други А пред публицисти, преди вечерната работа, Арсений бе сбит в коментара си пред за отдръпването на митрополит Николайот избора за нов български патриарх. Напрежението в Сливенската епархия, съпъстващо процедурата за установяване на нов митрополит, Арсений прикани да бъде преодоляно " с мир, обич, нужния такт и съгласие ".

„ След своето Възкресение, при което спечелва над злото и над гибелта Господа Исус Христос се явява при своите почитатели точно на морския град. И ето Бог напъти стъпките ми в този магнетичен със своята хубост и прелест Бургас. В тази морска страна – център на Югоизточна България. Град с история, само че и град с бъдеще. С трепетно сърце, с разчувствана душа и обич се обръщам към всички Вас с всепобедния привет Христос Воскресе.

Прекланям се пред сияйните облици на моите прародители по катедра. Оставили дълбока следа в историята, със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки образец за религия, родолюбие, жертвеност и откровеност. От техния образец ще се управлявам и аз във всяко свое решение и деяние за положителното на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо рационализиране “, съобщи митрополит Арсений.

„ Вие дадохте поръчка да бъдете добър свещеник на миряните в Бургаска област. За Вас също е привилегия дадената Ви власт да управлявате една от на-хубавите митрополии – красива и като природа, и като даденост, богата на културно-историческо завещание, и несъмнено – най-голямото благосъстояние са хората. Нека Бог Ви води в делата Ви, с цел да може да преуспява Бургаска област. “, сподели регионалният шеф Мария Некова.

„ След загубата на Негово високопреосвещенство Иоаникий, след загубата на Негово светейшество Неофит, се получи празнина измежду миряните на нашата околия, на нашата епархия. Убеден съм, че като заслужен техен почитател, със примирение, упътвания, нематериалност Вие ще обогатите нашето предпочитание да се развиваме като район. Живеем в тежки, смутни времена и постоянно богатството слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни създали по-човеколюбиви. Аз съм уверен, че ще продължи положителната традиция сред Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да означаваме дружно значимите събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в сложните за нас времена. “, разгласи кметът Димитър Николов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР