Той представи проблема им заради забранта за пускане на мрежи

...
Той представи проблема им заради забранта за пускане на мрежи
Коментари Харесай

Кметът на община Поморие поиска защита на рибарите

Той показа казуса им поради забранта за стартиране на мрежи до 2 км от брега пред Еврокомисията и Министерството на земеделието

Само преди два дни в Поморие риболовците от Южното Черноморие се подвигнаха на митинг против заповед на Министерството на земеделието от февруари 2022 година, забраняваща дребномащабния улов на риба наоколо до брега. Исканията на гилдията бяха за анулация на скандалната заповед, в поддръжка на което незабавно бе стартирана подписка.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев пое ангажимент да отбрани риболовците и през днешния ден показа казуса на годишното съвещание на Комитета за наблюдаване по Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027.

В наличието на Георги Събев – заместител – министър на земеделието и началник на ръководещия орган на Програмата, Стоян Котов – шеф на дирекция „ Морско дело и риболовство “ и Стилянос Митолидис – представител на Еврокомисията, кметът Алексиев изясни за казуса на хората и за действителната заплаха риболовците от цялото Черноморие да останат без занаят.

Заместник-министър Събев увери, че специалистите в Министерството са осведомени с казуса и ще работят по прецизиране и актуализиране на текстовете на заповедта в най-кратки периоди.

Упълномощен от членовете на рибарските сдружения, по-късно денем кметът на община Поморие внесе и публично писмо в Министерството на земеделието с молба за анулация на Заповед № РД-09-89 от 03.02.2022 година и с приложени повече от 400 подписа.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР