Товарният самолет често предизвиква закъсняла реакция – хей, той няма

...
Товарният самолет често предизвиква закъсняла реакция – хей, той няма
Коментари Харесай

Това е най-голямата авиокомпания в света, но не превозва пътници, а...

Товарният аероплан постоянно провокира закъсняла реакция – хей, той няма прозорци. Толкова сме привикнали да виждаме пътническите самолети на пистата на летищата, че когато бляскав, цилиндричен пощенски аероплан мине около нас, това е леко шокиращо.

Но тези самолети без прозорци са от основно значение в промишленост за милиарди долари. В тази промишленост FedEx Express е един от главните играчи, като транспортира товари от към 15.7 милиарда тона на година и изминава милиарди километри - над два пъти повече от някои от съперниците си, написа Daily Telegraph.

Зад тези солидни световни интервенции се крият още фантастични цифри. Товарният отдел на FedEx разполага с голяма флотилия от 691 самолета - два пъти повече от Ryanair, най-голямата самолетна компания в Европа.

Със „ суперхъб “ на летище Memphis International, компанията обслужва над 375 дестинации (Turkish Airlines, която е пътническата самолетна компания с полети до най-вече страни в света, обслужва единствено 302 държави).

FedEx Express транспортира към 5.5 млн. пакета всеки ден. Това е все едно цялото население на Финландия да изпрати колет в границите на 24 часа.

Гигантът в товарните полети, основан през 1971 година, употребява голям брой интернационалните хъбове в допълнение към Мемфис, като европейските му бази включват летище „ Шарл дьо Гол “ в Париж, „ Малпенза “ в Милано и Кьолн-Бон.

Какви са самолетите на компанията?

Същите като пътническите самолети, единствено че нямат седалки. Често единствените хора в самолета са водачите и може би един авиоинженер.

FedEx стартира да изважда от приложимост някои от по-старите си машини, като размени Boeing 727 с по-ефективния откъм разход на гориво 757, а MD-11 отстъпиха мястото си на 777 за дългите полети.

Въпреки новите попълнения, цялостната флотилия на FedEx е на междинна възраст от 22 години, сочат данни на AirFleets.net. За съпоставяне, самолетите на EasyJet са на междинна възраст от шест години.

Товарната самолетна компания има 110 самолета 757 на междинна възраст 25 години, седем Airbus A310 на междинна възраст 30 години и 38 McDonnell Douglas DC-10 на междинна възраст 39.6 години.



Много товарни самолети са излезли от приложимост пътнически самолети, които са пригодени да придвижват товари. Някои от тях разполагат с по-устойчиви порти, тъй че екипажът да не бъде премазан от товара при положение на злополука.

Най-големият аероплан на FedEx е 777, който може да транспортира 102 метрични тона товари. Авиокомпанията оповестява, че тези самолети обслужват шест директни маршрута, в това число от Мемфис до Дубай-Делхи-Париж и назад в Мемфис.

Какво е да летиш в товарен аероплан?

Патрик Смит, водач и създател на книгата „ Поверително от кокпита “, споделя, че товарните самолети оферират някои от най-хубавите заплати в промишлеността и са по-добре предпазени от спадове на стопанската система, което значи сигурност на работните места на чиновниците.

Това обаче върви в композиция със личен тип стрес.

„ Пилотите могат да понижат риска да бъдат уволнени, като станат част от доходоносната, само че не толкоз блестяща среда на товарните полети “, написа Смит. „ Няма да подписвате подписи за дребни деца, само че пък съкращенията не са постоянно събитие в бизнеса с товарни полети “, отбелязва писателят.

По-лесно ли е, когато няма пасажери?

Несъмнено има някои позитиви, да вземем за пример никакъв късмет полетът да бъде отклонен поради излязло от надзор моминско празненство. Но ръководството на товарни самолети предлага други терзания.

Целият бизнес на FedEx е учреден на бързи и надеждни доставки. Авиокомпанията оповестява, че може да стигне до всяко място в Северна Америка на идващия ден и до всяко място в света за не повече от четири дни.

След това идва естеството на товара – от живи животни до рискови химикали. Без да загатваме монотонността – никакви обръщения към пасажерите, които да ви забавляват. Само вие, вашият втори водач и товарът.

А по-странните товарни самолети?

Наред със 747 и 777, има някои самолети, които в никакъв случай не са били предопределени за пасажери, тяхната цел постоянно е била да транспортират товари. Такъв аероплан е Airbus Beluga.

Построени са единствено пет самолета от „ Супер превозвачите “, само че задачите им са най-разнообразни – от снабдяване на химически субстанции до транспортиране на голяма картина от XIX век от Южен Делакроа.

През 2004 година Beluga беше употребен за снабдяване на филантропична помощ за региона на Индийския океан след огромното цунами.

Сега Airbus създава Beluga XL, който би трябвало да размени по-големия си брат до 2020 година Отговорът на Boeing на Beluga е Dreamlifter. Въведени през 2007 година, четирите самолета в употреба са приспособени 747.

Президентът на Boeing Commercial Airplanes Скот Карсън един път се извини на проектанта на 747 Джо Сътър, като съобщи, че съжалява за това, което е направил със самолета му.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР