Това заяви заместник-председателят на сдружението и кмет на Кърджали Хасан

...
Това заяви заместник-председателят на сдружението и кмет на Кърджали Хасан
Коментари Харесай

НСОРБ: Такса смет да е за разгъната площ

Това съобщи заместник-председателят на сдружението и кмет на Кърджали Хасан Азис, представен от Българска телеграфна агенция, след тридневната среща на локалните управляващи, която се организира в курортен комплекс "Албена ".

Азис е и заместник-председател на НСОРБ.

По думите му препоръчаните други три разновидността - да купуваме специфични пликове, с които да изхвърляме боклука и по този начин да ни таксуват; кофите ни за боклук да са с друг размер по отношение на потребностите на домакинствата; и по отношение на броя хора, които живеят на адреса, по-скоро ще затруднят и затормозят метода на събирането на такса боклук.

Промяната на изчислението на такса боклук към този момент мина на първо четене в Закона за локалните налози и такси, само че позицията на депутатите остана неразбираема и детайлностите останаха за разглеждане на второ четене.

Хасан Азис сподели още, че законът би трябвало да влезе в действие от 2020 година, с цел да имат време общините да приготвят базата си за установяване на размера на такса боклук.

Заместник-председателят на НСОРБ разяснява и тематиката с задълженията на общините, дискутирана по време на срещата на локалните управляващи в Албена. Кметовете са изразили терзанията си пред вицепремиера Томислав Дончев, че общините се натоварват с действия, които са от компетенциите и отговорностите на централната власт.

Като образец Хасан Азис уточни, че при съвсем идентичен километраж на общинските и републикански пътища - към 20 000 километра, за общинските се отпуска финансиране в размер на 50 000 000 лв., а за републиканските пътища - 700 000 000 лв.. Поддържането на общинските пътища натоварва в допълнение общинските бюджети, както ги натоварват и действия в обществената сфера, образованието и опазването на здравето, разяснява Хасан Азис.

Той разяснява и дълго прокламираната децентрализация на локалната власт. По думите му този развой е изцяло спрян.

"Нещо би трябвало да се поправи, тъй като сега в нашата страна няма локално самоуправление, а има централна власт, която ръководи локалната ", безапелационен бе кърджалийският градоначалник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР