Това заяви пред “Дарик радио” Атанас Славов от “Демократична България”.

...
Това заяви пред “Дарик радио” Атанас Славов от “Демократична България”.
Коментари Харесай

Първият тест за съдебната реформа - другата седмица

Това съобщи пред “Дарик радио” Атанас Славов от “Демократична България”.

По думите му значимо е да се види дали опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане” ще взе участие в този развой.

“Създаваме краткотрайната комисия, на която първо да се разиска вероятния периметър на промените и тогава към този момент да бъде импортиран съответен законопроект за изменение на Конституцията, който да получи, уповавам се, подкрепа”, разяснява още Славов.

Депутатът от “Демократична България” обясни и готвената промяна в КПКОНПИ. Идеята е Антикорупционната комисия да се раздели на две. По думите на Славов това е разумно, тъй като функционалностите на противопоставяне на корупцията от една страна и лишаване на нелегално добитото имущество - от друга, са много разнообразни.

“Важно е новата антикорупционна комисия да се занимава с спора на ползи, само че ще има и проверяващи функционалности във връзка с корупционни закононарушения - нещо, което няма сега. Прокуратурата няма да бъде заобиколена. В момента има голям брой разнообразни проверяващи органи - в Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, други организации. Имаше дисбаланс в това, че КПКОНПИ можеше да ползва СРС, само че те не можеше да бъдат употребявани в границите на наказателния развой. Сега ще има такива”, изясни още Славов.

По думите му обвинителната функционалност продължава да принадлежи на прокуратурата, както е по Конституция.

“Прокуратурата е незаобиколим фактор. Затова е значимо да бъде реформирана и когато има данни за корупция, да има действие”, безапелационен бе още Славов.

Освен Народното събрание, предлагането за промени в КПКОНПИ ще разреши и на президента да избира един член, с цел да има баланс сред парламент и президент, с цел да може органът да не е свръх политизиран.

“Основното при отнемането на имуществото е да се спазят европейските стандарти и рекомендации във връзка с установяването на това кое е нелегално добито имущество. Методът, по който се открива това, е огромен проблем сега. Изпадаме в обстановка, в която има доста висока начална цена на исковете и крайното решение на съда. Това води до наказание на страната да заплаща съществени разходи за нарушение на права”, изясни още депутатът от Демократична България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР